Brojne nepravilnosti
5

Ministrica Zora Dujmović nezakonito prenijela svoje ovlasti na savjetnike

Piše: Er. M.
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Federalna ministrica kulture i sporta Zora Dujmović (HDZ BiH) nezakonito je prenijela dio svojih ovlasti na tri savjetnika uposlena u njenom kabinetu.

Ured za reviziju institucija Federacije BiH u Izvještaju o izvršenoj reviziji Federalnog ministarstva kulture i sporta za 2017. godinu navelo je da se tokom obavljanja revizije nisu uvjerili da su u ministarstvu osigurani postupci komuniciranja, kao ni protok informacija neophodnih za pravovremeno i kvalitetno obavljanje poslova.

"Ističemo da je ministrica u toku 2016. godine donijela rješenja o prijenosu ovlasti za tri savjetnika, koja su i dalje na snazi i to: da u vrijeme odsutnosti ministrice potpisuju pojedinačne akte iz nadležnosti ministarstva (izuzimajući akte upućene organima zakonodavne i izvršne vlasti), kao i da u vrijeme odsutnosti ministrice vrše signiranje pošte i potpisuju naloge za plaćanje", piše u Izvještaju.

Revizori navode da je u vezi s navedenim, prema prezentiranoj dokumentaciji, sekretarka ministarstva rukovodeće državne službenike, na njihov upit, uputila da traže autentično tumačenje od Federalnog ministarstva pravde, pozivajući se na odredbe člana 148. Zakona o organizaciji organa uprave u FBiH kojim je propisano da isto vrši nadzor nad primjenom navedenog zakona.

"Na osnovu obavljene revizije konstatujemo da navedeno nije u skladu sa članovima od 8. do 10. Zakona o državnoj službi u FBiH, članovima 66., 67. i 70. Zakona o organizaciji organa uprave u FBiH, kao i odredbama Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji ministarstva u dijelu koji se odnosi na obavljanje poslova iz nadležnosti radnih mjesta rukovodilaca organa uprave, sekretara i pomoćnika rukovodilaca, kao i donošenja pravnih akata i prenošenja ovlasti", piše u Izvještaju.

Troškovi goriva i održavanja službenih vozila, prema knjigovodstvenim evidencijama, u 2017. godini iskazani su u iznosu 18.494 KM. Uvidom u putne naloge korištenja vozila revizija je uočila da za pojedina vozila na putnim nalozima nije evidentirana relacija kretanja, broj osoba u vozilu, potpis osobe koja je upravljala vozilom, kao ni ukupno pređena kilometraža u vrijeme korištenja.

Revizija je konstatovala da ministarstvo raspodjelu sredstava tekućih transfera nije izvršilo u skladu s utvrđenim kriterijima iz Programa utroška sredstava s kriterijima raspodjele sredstava tekućih transfera utvrđenih Budžetom FBiH za 2017. godinu ministarstvu i objavljenim javnim pozivima, u iznosu od najmanje 4.325.850 KM.

Vezano za dodjelu sredstava Transfera za obnovu kulturnog i graditeljskog nasljeđa u okviru navedenog transfera Ured za reviziju institucija FBiH utvrdio je da je ministarstvo, bez raspisivanja javnog poziva, za realizaciju programa Nominiranja kulturne baštine u FBiH na liste svjetske baštine UNESCO-a i projekte zaštite i očuvanja kulturnih dobara upisanih na liste UNESCO-a, dodijelilo sredstva u ukupnom iznosu od 20.000 KM.

"U okviru navedenog iznosa dodijeljena su sredstva Udruzi Kupreški kosci Kupres u iznosu od 9.500 KM na ime Nominiranja tradicije natjecanja u košenju trave na Kupresu na UNESCO Reprezentativnu listu nematerijalnog nasljeđa čovječanstva, Udruženju za zaštitu kulturno-historijskog nasljeđa Konjic 8.500 KM na ime promocije upisa konjičkog drvorezbarstva na UNESCO Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva i Udruženju za podršku promocije jevrejske kulture i tradicije i turističkih potencijala Sarajeva 2.000 KM na ime realizacije projekta Jevrejsko groblje u Sarajevu", piše u Izvještaju o reviziji.