Sarajevo
16

Ministrica Zineta Bogunić: Tražit ću očitovanje zašto se moja ostavka ne razmatra

E.S.H.
Zineta Bogunić (Foto: I. Š./Klix.ba)
Zineta Bogunić (Foto: I. Š./Klix.ba)
Ostavku neću povući, podnijela sam je i neću je povući, kazala nam je ministrica za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Zineta Bogunić. Na pitanje do kada će se zadržati na ovoj poziciji, kazala nam je da očekuje očitovanje Vlade KS.

"Tematska sjednica Skupštine Kantona Sarajevo je zakazana za 30. septembar, tema je obrazovanje, a ne moja ostavka. Tražit ću očitovanje Vlade KS zbog čega se moja ostavka ne razmatra. To nema smisla", kazala nam je Bogunić.

Podsjetila je da je ostavku podnijela 19. jula te da dolazi s godišnjeg odmora kako bi sve procedure bile ispoštovane i završene na vrijeme.

"Neću se predomisliti, podnijela sam ostavku iz moralnih razloga. Ti se razlozi nisu promijenili, ne mogu ispoštovati sve zakonske procedure i svoju zakletvu, ja sam principijelna osoba i neću promijeniti odluku", potvrdila je ministrica u ostavci.

Kazala je da je na web stranici Ministarstva vidjela informaciju o tematskoj sjednici zakazanoj za 30. septembar, na čijem dnevnom redu nije planirano razmatranje ostavke ministrice.

"Nema nijedna rečenica o mojoj ostavci i tražit ću očitovanje o tome", ponovila je Bogunić.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto nam je kazao da je ministrica Bogunić na godišnjem odmoru ali da i sa godišnjeg odmora vrlo korektno i profesionalno obavlja svoj dio posla.

"Radit će tako sve do odluke o razrješenju na Skupštini Kantona Sarajevo i odluke o imenovanju nove ministrice. Očekujemo da se to desi u septembru", kazao nam je Forto.

Na pitanje ko će biti nova ministrica ili ministar obrazovanja KS, Forto je kazao da mjesto ministra obrazovanja pripada stranci "Narod i Pravda", tako da će i odluka o novom ministru/ministrici biti njihova, ali da još uvijek nema konkretnih imena.