{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ministrica odbrane kraljevine Španije posjetila MO BiH

F
13.10.2009. u 20:07
0
0
Ministrica odbrane kraljevine Španije posjetila MO BiH
0
Ministrica odbrane kraljevine Španije posjetila MO BiH
Ministrica odbrane Kraljevine Španije Catme Chacon Piqueras boravila je danas u nastupnoj posjeti Ministarstvu odbrane BiH.
Ministrica Piqueras, koja je predvodila delegaciju Ministarstva odbrane Kraljevine Španije, sastala se u Domu Oružanih snaga u Sarajevu s najvišim predstavnicima Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH.

Goste je primio ministar odbrane BiH Selmo Cikotić, sa saradnicima.

Susretu su prisustvovali i ambasador Kraljevine Španije u BiH Alejandro Alvargonzales, te zamjenici ministra odbrane BiH Živko Marjanac i Marina Pendeš, načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Miladin Milojčić i zamjenik načelnika generalmajor Slavko Puljić.

Kako je ovom prilikom istaknuto, premda je učešće španskih vojnih efektiva u BiH u proteklom periodu bilo značajno, bilateralna saradnja na polju odbrane se u narednom periodu može proširiti i unaprijediti.

Naime, Kraljevina Španija je imala raspoređene svoje trupe u okviru UNPROFOR-a kao snage za nadgledanje već od 1992. godine.

U sljedećim fazama transformacije ovih snaga u snage za stabilizaciju i uspostavljanje mira u BiH, Španija je uvijek imala značajan udio, a trenutno u sastavu EUFOR-a ima angažovanu svoju jedinicu.

U skladu sa ranije potpisanim Memorandum o razumijevanju između dvaju ministarstava, u Španiji je na visokom profesionalnom nivou izvedena obuka dvije grupe deminera OSBiH.

Ministar odbrane BiH je iskazao zahvalnost za dosadašnju pomoć koju su MO i OS Kraljevine Španije pružili MO i OS BiH, kao i spremnost da se nastavi i intenzivira saradnja dvije zemlje i na ostalim područjima odbrambenog resora.

S obzirom na to da Kraljevina Španija nema akreditovanog vojnog atašea u BiH, Cikotić je predložio pokretanje inicijative oko nominovanja vojnog atašea za BiH.

Ministar Cikotić je tokom razgovora upoznao delegaciju o trenutnim aktivnostima Ministarstva odbrane BiH koje doprinose daljnjem napretku Bosne i Hercegovine prema punopravnom članstvu u NATO.

Bilo je riječi i o aktivnostima vezanim za angažman pripadnika OS BiH u misiji ISAF u Afganistanu, kao i o pomoći MO Kraljevine Španije u rekonstrukciji Španskog trga u Mostaru.

Ministrica odbrane Kraljevine Španije Carme Chacon Piqueras je izrazila spremnost za daljni nastavak i unapređenje saradnje između dvaju ministarstava odbrane, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: