Intervju
73

Ministrica Nihada Glamoč: Dok neko skuplja političke poene, 150 komunalaca neće dobiti platu

Razgovarao: I. Č.
Nihada Glamoč
Nihada Glamoč
Nihada Glamoč, ministrica komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo, dala je opširan intervju za Klix.ba, kazavši da zajedno sa Vladom Kantona Sarajevo ne može pomoći komunalnim preduzećima jer su zbog moratorija blokirani.

Skupština Kantona Sarajevo usvojila je krajem septembra 2020. godine moratorij na zapošljavanje u kantonalnim javnim preduzećima, prvenstveno kako bi uoči Lokalnih izbora bila onemogućena zloupotreba javnih preduzeća za prikupljanje glasova.

Odluka je izazvala nervozu u aktuelnom sazivu Vlade Kantona Sarajevo, naročito među ministrima i ministricama iz SDA. O tome, ali i o drugim važnim pitanjima, otvoreno smo porazgovarali sa SDA-ovom ministricom Nihadom Glamoč.

Pobunili ste se protiv moratorija na zapošljavanje kojeg je Skupština KS usvojila, ali ne i, naprimjer, protiv izmjena pravilnika kojim se nastojalo omogućiti da Senad Hasanspahić bude imenovan na čelnu poziciju u KJKP Rad ili kada se usljed pandemije nelegalno zaposlilo pet osoba u KJKP Park. Kako nakon takvog odnosa vlasti prema zapošljavanju povjerovati u lamentiranja da će moratorij napraviti problem u radu komunalnih preduzeća?

Prije ću reći da sam iznijela svoj stav nego da sam se pobunila. Svaki Zaključak Skupštine ću ispoštovati, ali lično smatram da je ovaj populistički. U skladu sa Zakonom o privrednim društvima i Zakonom o javnim preduzećima isključiva nadležnost za zapošljavanje i otpuštanje kao i odgovornost za zakonitost poslovanja je kod direktora preduzeća. Kada Nadzorni odbor i Skupštine preduzeća usvoje Plan poslovanja, time definišu i plan prijema kadrova te je time data saglasnost da se, u skladu sa važećim zakonima i Uredbom, može vršiti zapošljavanje.

Ja mogu razumjeti da je Vlada KS u prethodnom mandatu imala najbolju namjeru ( kada je donijela zaključak da se prijem vrši uz prethodnu saglasnost ministra na određeno vrijeme ili prethodnu saglasnost Vlade na neodređeno) da ima punu kontrolu nad zapošljavanjem u preduzećima i ustanovama gdje većinski vlasnik, ali ovakav način je zasigurno otežao prijem kadrova u preduzeću. Kada je upitanju prijem zaposlenika, zasigurno mogu reći da nijednom preduzeću nisam dala saglasnost za povećanje broja izvršilaca. Isključivo sam dala saglasnost za produženje već primljenih uposlenika kome je predhodni ministar dao saglasnost.

Veoma mi je žao i kao ministrici i kao nekome ko radi u komunalnoj privredi 25 godina da se na ovakav način igra sa radnicima koji su stvarno neophodni za obavljanje komunalnih djelatnosti. Dok neko skuplja političke poene, 150 radnika komunalne privrede neće donijeti platu svojim familijama, i još se ova Vlada etiketira za masovno zapošljavanje - sramotno!

Jedan od Programskih ciljeva, koji sam predložila u ekspozeu rada Vlade, jeste i unapređenje postojećih normativnih akata u svim preduzećima sa visokim stepenom unificiranosti u dijelovima koji to omogućavaju s obzirom na specifičnost svake djelatnosti. Tu aktivnost sam započela u martu, odmah na početku mandata zajedno sa predstavnicima svih sedam preduzeća pa tako i sa preduzećem KJKP Rad sa tadašnjom Upravom.

Je li moratorij, kako ste to predviđali, napravio problem u radu komunalnih preduzeća?

Stanje u nekim komunalnim preduzećima je izuzetno teško, a nakon zaključka Skupštine Kantona i donošenjem Moratorija i nemogućnosti imenovanja upravljačkih i nadzornih struktura još više je otežano. U preduzećima KJKP Rad i Pokop nisu imenovani nadzorni odbori, a u KJKP VIK nisu imenovani izvršni direktori, što za posljedicu ima smanjenje aktivnosti i nemogućnost obavljanja svojih djelatnosti. U preduzeću KJKP Rad zbog neimenovanja NO blokirano je donošenje odluka za nabavke čija je vrijednost veća od 50 000. Sve navedeno ima za posljedicu znantnu redukciju obima komunalnih usluga koje se pružaju građanima, odnosno onemogućavanje odvoza otpada, održavanja saobraćajnica i javnih površina te rada zimske službe.

Stvorene su sve pretpostavke da se otvori centar za komunalne usluge na Dobrinji, ali će biti prolongiran početak rada zbog nemogućnosti prijema novih radnika i nemogućnosti internog premještanja radnika. Do 1. decembra čak 150 radnika komunalne privrede će prestati sa radom zbog isteka ugovora na određeno vrijeme, a za koje su saglasnosti izdate u 2019. Ukoliko se uzme u obzir podatak da u preduzećima ima oko 40 radnika oboljelih od Covid-a, a svakim danom i sve više te da se dio radnika nalazi u izolaciji onda riječ apel trebamo zamijeniti sa upozorenje jer dolazimo u situaciju da preduzeća neće biti u mogućnosti obavljati ni osnovne poslove iz svoje djelatnosti te tako neće biti u mogućnosti niti pružati komunalne usluge građanima KS-a. Ova Vlada i ja trenutno ništa ne možemo pomoći preduzećima jer smo blokirani. Nadam se da će se moratorij ukinuti prije nego se svi ugušimo u smeću i naravno prije nego padne prvi snijeg.

Javna je tajna da je KJKP Rad u protekle dvije decenije bio svojevrsna stranačka baza SDA, preko koje su se favorizirali ponuđači i zapošljavali kadrovi. Kako vi generalno gledate na takvu zloupotrebu preduzeća i šta ste kao ministrica konkretno poduzeli protiv takve prakse u KJKP Rad?

Neozbiljno je da komentiram tajne, pa čak i ako su javne. No, moram reći da bih kao ministrica, da sam uočila nepravilnosti u KJKP Rad o kojima govorite, kao i u bilo kojem drugom preduzeću, odmah poduzela konkretne korake. Najvažnije za mene, kao resornu ministricu, a kada je KJKP Rad u pitanju, u ovom momentu je osigurati da, bez obzira na probleme o kojima sam već govorila nastavimo pružati usluge građanima, te da radnicima ovog preduzeća osiguramo da i u ovim teškim uvjetima nesmetano obavljaju svoje zadatke...

Činjenica je da Sarajevo više nema problem sa redukcijama vode kao što je to bio slučaj do prije nekoliko godina i da svi zbog toga tokom predizbornog perioda žele preuzeti zasluge. Činjenica je također da sistem vodosnabdijevanja nije trajno riješen. Kakva je garancija da, naprijmjer, ljeta 2021. u Sarajevu nećemo ponovo imati redukcije?

U ovako nesigurnim vremenima, svjedoci ste i sami, teško je bilo šta garantovati, ali radimo sve, čak i iznad naših mogućnosti da do novih redukcija ne dođe.

Intenzivirane su aktivnosti na realizaciji projekta "Vodovod Sarajevo", odnosno radovi na obnovi i rekonstrukciji vodovodne mreže.

U junu je preduzeće VIK potpisalo ugovor sa izvođačem radova za rekonstrukciju vodovodne mreže u ulici Hasana Bibera, Lepenička i na području Dumače u dužini od 5km. Radovi u ulici Hasana Bibera i Dumača su završeni, a do kraja godine bit će završeni i u ulici Lepenička. Ulažu se maksimalni napori na detekciji postojećih kvarova i otklanjanju i sanaciji istih kroz projekat NRV(smanjenje gubitaka u mreži). Ono što je usporilo radove na otkrivanju i sanaciji kvarova jeste zaključak skupštine Kantona jer su istekli ugovori za 35 radnika koji su direktno vezani za proces upravke kvarova na vodovodnoj i kanalizacionoj mreži.

Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture KS naručilo je 2017. godine studiju društveno-ekonomske opravdanosti uspostave holdinga javnih komunalnih preduzeća na području Kantona Sarajevo koje je nedavno prezentirana. Šta je cilj projekta, postoji li plan za provođenje, koliko bi koštao i koje bi bile njegove prednosti?

Riječ je o jednoj izuzetno važnoj studiji, koju su radili eminentni stručnjaci, profesori ekonomije: prof. dr. Muamer Halilbašić, prof. dr. Aziz Šunje, prof. dr. Sead Kreso, prof. dr. Veljko Trivun, prof. dr. Vedad Silajdžić i mr. Armin Avdić.

To je, rekla bih, prava slika stanja u poslovanju komunalnih preduzeća, dati su detaljni pojedinačni izvještaji, procjene potencijalnih ušteda.

Također, studija predviđa i različite modele organizacije holdinga i prezentaciju iskustava drugih gradova, organizaciono-pravni aspekt uspostave holdinga komunalne privrede, ekonomsku opravdanost uspostave, kao i zaključke i preporuke sa akcionim planom… Jedan vrlo ozbiljan dokument.

Prije mjesec dana smo vrlo ozbiljno razmatrali studiju, predstavljeni su nam modeli djelovanja, uzeta u obzir ekonomska opravdanost uspostave holdinga. Složili smo se da je važno što prije izvršiti reorganizaciju lokalne samouprave, a u skladu sa tim i podjelu nadležnosti u odnosu na Javna komunalna preduzeća, odnosno usluge koje pružaju.

Mišljenja sam da je iznimno važno izvršiti reorganizaciju javnih komunalnih preduzeća i poboljšati funkcionalnost rada, ali sam svjesna da su za to neophodne dobre pripreme. Da bi se desila reorganizacija moraju biti ostvareni preduslovi. Jedan od preduslova je finansijska stabilizacija svih sedam preduzeća da bi se donijela ispravna odluka o tome u kojem će se pravcu tačno krenuti. Da li će to biti uspostava holdinga ili neki drugi vid reorganizacije komunalnih preduzeća, znaćemo čim ostvarimo preduslove za to. Poboljšanja u upravljanju javnim preduzećima su obaveza.

Kao jedan od prioriteta tokom vašeg mandata ste isticali Regionalni centar za upravljanje otpadom Smiljevići. Javni poziv za plohu je raspisan, nešto se počelo raditi, ali se čini da su radovi stali. Šta se dešava i kad bi se mogli nastaviti radovi na ovom projektu?

Na ljeto smo, realizirajući što smo planirali, otvorili novoizgrađenu plohu, površine 10.000 m2. Rezultat je to saradnje ministarstva kojeg vodim i UNDP-a BiH. Ovo je samo korak ka konačnom cilju, ali stvoren je kapacitet za dodatno odlaganje komunalnog otpada za godinu dana.

Planiramo do kraja godine objaviti javni poziv za odabir izvođača za izgradnju preostalog dijela plohe od 5.000 m2. No, to nije sve, u pripremi su procedure za provođenje javnih nabavki za izgradnju cjevovoda za prikupljanje i prihvat procjednih voda sa centralnog dijela odlagališta u postojeći drenažni sistem,izrada Glavnog projekta za proširenje prostora za odlaganje.

Svjesni smo problema zbog ove deponije, posebno kad je riječ o našim građanima, njihovoj djeci, koja žive u blizini. Za krako smo vrijeme učinili veoma mnogo,ali na žalost, onima koji žive blizu deponije to nije ni izbliza rješenja, ali radimo na tome...

Pokrenut je, zajedno sa UNDP-jem, projekat jedinstvenog i integriranog sistema sa svih sedam javnih komunalnih preduzeća. To je jedan od bitnih preduvjeta da se unaprijedi njihovo poslovanje. U kojoj je fazi ovaj projekat i šta bi njegova kompletna realizacija trebala donijeti?

Naš cilj je jedinstveno softversko rješenje, koje će omogućiti automatizaciju poslovnih procesa, povećanje produktivnosti i efikasnosti, kao i uspostavljanje efikasnije kontrole.

Trenutno je u toku je analiza stanja u komunalnim preduzećima od strane konsultanta koji je angažovan uz pomoć UNDP-a. Nakon završene analize i potvrde od Uprava preduzeća da je predloženi projektni zadatak jedinstvenog informacionog sistema i biling sistema prihvaćen od istih, pokrenut će se izrada i objavljivanje javnog poziva.

Riječ je o veoma važnom projektu i velikom iskoraku, koji bi ne samo modernizirao rad komunalnih preduzeća, već olakšao i našim korisnicima, građanima komunikaciju s ovim kompanijama. Radujemo se nastavku projekta.

Kako gledate na prijavu koja je protiv vas podnesena Kantonalnom tužilaštvu KS zbog navodnog favoriziranja firme "Luminos" dok ste bili na čelnoj poziciji u firmi Sarajevogas?

O tome sam već u medijima sve rekla, ali ću ponovo reći samo ovo: Izbor najpovoljnijeg ponuđača – izvođača radova za bilo koji projekat se vršio isključivo na osnovu Javnog poziva. Kvaliteta usluge, reference kompanije i cijene su presudni faktori u odabiru najpovoljnijeg ponuđača.