Posjeta Sarajevu
123

Ministrica Lambrecht obećala podršku Njemačke: Važno je nastaviti misiju EUFOR-a

S. Š.
Ministrica odbrane Njemačke Christine Lambrecht (Foto: D. S./Klix.ba)
Ministrica odbrane Njemačke Christine Lambrecht (Foto: D. S./Klix.ba)
Njemačka ministrica odbrane Christine Lambrecht danas boravi u Sarajevu, a u sklopu svoje posjete glavnom gradu BiH sastala se i sa ministrom odbrane Sifetom Podžićem.

Lambrecht je u svom obraćanju medijima rekla da je sa ministrom Podžićem obavila veoma važan razgovor razmjene informacije, a koji je prije svega bio otvorenog i slobodoumnog tipa.

"Drago mi je da dijelimo mišljenje kada su u pitanju vrijednosti Evrope, a koje se zasnivaju na miru, demokratiji i demokratskim vrijednostima", kazala je Lambrecht.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Njemačka ministrica odbrane dodaje i da su se složili oko toga da se evropske vrijednosti moraju braniti svuda.

"Složili smo s s tim da se evropske vrijednosti moraju braniti svuda, pa i na i Zapadnom Balkanu, a BiH može računati na podršku Njemačke", istakla je ona.

Ministrica Lambrecht je također pohvalila mirovnu misiju koju su Oružane snage BiH sprovele u Afganistanu.

"Njemačka želi stabilan Zapadni Balkan i ovo nisu samo riječi, ovo su želje koje se mogu ispuniti. Želimo vijdeti da se Zapadni Balkan približava Evropskoj uniji i NATO-u. Želimo da se zajedno borimo ukoliko dođe do nekih izazova", poručila je Lambrecht.

Medijima se obratio i ministar odbrane BiH Sifet Podžić koji se, između ostalog, osvrnuo i na nezahvalan status koji ministarstvo odbrane ima u našoj državi, s obzirom da ono funkcionipe bez budžeta na nivou države od 2020. godine.

Podžić sa delegacijom ministarstva odbrane Njemačke (Foto: D. S./Klix.ba)
Podžić sa delegacijom ministarstva odbrane Njemačke (Foto: D. S./Klix.ba)

Podžić je također kazao da je sa ministricom Lambrech razgovarao i o misija EUFOR-a u BiH, te da su se oboje složili da je važno da se mandat produži.

"Razgovarali smo i o budućnosti EUFOR-a u BiH, jer u novembru ističe njihov mandat u našoj državi. Složili smo se da ćemo, ukoliko bude problema oko produženja misije EUFOR-a u BiH, naći način kako sačuvati mir i sigurnost u našoj državi", rekao je Podžić.