BiH
0

Ministrica inozemnih poslova Švicarske u posjeti BiH

Klix.ba
Micheline Calmy-Rey
Micheline Calmy-Rey
Ministrica inozemnih poslova Švicarske, Micheline Calmy-Rey (Mišelin Kalmi- Re), dolazi u četvrtak 4. septembra 2003. u zvaničnu dvodnevnu posjetu Bosni i Hercegovini da bi potpisala ugovor o zaštiti investicija između Švicarske i Bosne i Hercegovine.

Glavni cilj njene posjete je istaknuti važnost partnerstva između Švicarske i Bosne i Hercegovine kako u oblasti politike tako i u projektima saradnje.

Ministrica Calmy-Rey će sutra posjetiti Tuzlu i Doboj gdje će se susresti s rukovoditeljima programa koje financira švicarska vlada. U Tuzli će se susresti s rukovoditeljima nevladine organizacije “Vive žene”, a u Doboju će ministrica posjetiti program porodične medicine (realiziran u okviru projekta reforme zdravstva), zatim u opštini Doboj program razvoja općina gdje će se također sastati s načelnikom Opštine Doboj. U 20.15 sati ispred zgrade općinskog vijeća u Doboju održat će se i konferencija za štampu.

Drugog dana posjete, 5. septembra planirana je radna posjeta kod ministra inozemnih poslova Bosne i Hercegovine, Mladena Ivanića. Potpisivanje ugovora o zaštiti investicija između dvije zemlje obavit će se u 10:00 sati u Ministarstvu inozemnih poslova Bosne i Hercegovine, nakon čega će se ministri na konferenciji za štampu obratiti novinarima.

Isti dan, ministrica Calmy-Rey susrest će se i sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH, Draganom Čovićem, predsjednicima oba doma Parlamenta BiH kao i sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH, Adnanom Terzićem. Ministrica će se također sastati sa Visokim predstavnikom u BiH, lordom Paddy Ashdownom.

Predviđeno je da ministrica posjeti mjesto deminiranja u Vogošći/ Mujkića Brdo, projekt koji finansira švicarska vlada. Mediji su pozvani da prate demonstraciju kombiniranog deminiranja u 16:30 sati.

Poslije podne istog dana, ministrica Calmy-Rey će, povodom promocije knjige “Proces preuzimanja odgovornosti u BiH”, koju su izdali Christophe Solioz i Svebor Dizdarević, održati kratak govor o temi “Politika Švicarske naspram jugoistočnoj Europi”. U raspravi nakon toga učestvovat će Dunja Blažević, Srđan Dizdarević, Jakob Finci, Ivo Komšić, Žarko Papić, Wolfgang Petritsch, Sejfudin Tokić i Miodrag Živanović. Promocija će se održati u 18:30 sati u Umjetničkoj galeriji BiH, čiju je rekonstrukciju finansirala švicarska vlada.

Ministrica Calmy-Rey će ujutro 6. septembra napustiti BiH.

Kao treći najveći bilateralni donator Švicarska je od 1996. do 1999. podržala BiH s ukupno 292 miliona KM. Polovica tog iznosa korištena je kao finansijska podrška za reintegraciju više od 10.000 izbjeglica i raseljenih lica, a druga polovica uložena je u projekte u oblastima obnove stambenog prostora, obrazovanja, zdravstva, infrastrukture općina, zaposljenja itd.

Švicarska je od 1999. do 2003. odredila 66 miliona KM za BiH. Današnji program se fokusira na promociju privatnog sektora, vodosnabdijevanje i infrastrukturu, zdravstvo i socijalne mreže, te na odgovorno upravljanje vlasti.