BiH
0

Ministrica Dubravić posjetila povratnike u Opštini Čajniče

FENA
Ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice KS-a Emina Dubravić sa saradnicima posjetila je u petak povratničke porodice Jakuba Heraka, Hameda Bašića i Šahina Nišića. Njihove kuće, u selima Batovo, Garamusovići i Batotići iz općine Čajniče, obnovljene su u okviru realizacije projekta “Povratak u istočnu Bosnu - Faza II”, saopćeno je iz Pres-službe KS-a.

Finansiranje sanacije stambenih jedinica osigurano je udruživanjem novčanih sredstava Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, Ministarstva za rad, raseljene osobe i izbjeglice KS-a i implementatora Projekta Humanitarne organizacije “Hilfswerk” Austria.

"Izvršen je tehnički prijem obnovljenih kuća i uručeni ključevi povratnicima. Povratnici su izrazili zadovoljstvo i zahvalnost jer su im kuće napokon obnovljene. Oni se nadaju i donacijama kojima će riješiti svoju egzistenciju, a povratak učiniti održivim", navodi se u saopćenju.

U vezi s tim s povratnicima je obavljen i razgovor o njihovim željama i potrebama, a sve tri povratničke porodice izrazile su želju za nabavkom motokultivatora.

Delegacija je, nakon posjete općini Čajniče, obišla i sanirane putne komunikacije na području Foča-Ustikolina. Većinu novca - oko 200.000 KM za sanaciju izdvojilo je Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice KS-a, a manji dio Općina.

"Realizacijom ovog projekta sanirano je 12 cesta, odnosno oko 30 kilometara puta koji povezuju okolna sela gdje žive većinom povratnici u ovu općinu", navodi se.