BiH
22

Ministrica Borovac: Nedopustivo je da nam više od decenije treba da priključimo struju povratnicima

Piše: Dž. Č.
Semiha Borovac (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Semiha Borovac (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Iako su hiljade povratnika iz 46 općina i gradova Bosne i Hercegovine izrazile potrebu za elektrifikacijom domova, ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac pojašnjava za Klix.ba da su raspoloživa novčana sredstva za priključenje struje mnogo manja od realnih potreba povratnika.

Na osnovu odluke Komisije za izbjeglice i raseljene osobe BiH iz 2015. godine, a kojom je 1,4 miliona KM odobreno za elektrifikaciju u 20 općina u BiH, dosad su besplatan priključak na elektromrežu dobili povratnici u općinama Han Pijesak, Pelagićevo i Novi Travnik. Kako saznajemo, u većini preostalih općina i gradova priključenja se očekuju u prvoj polovini ove godine.

Potrebno 24,5 miliona KM

"Iskazane potrebe za elektrifikacijom povratničkih domova iznose 24,5 miliona KM, a imamo raspoloživa sredstva nešto veća od 1,3 miliona KM. Te brojke govore da bi nam ovim tempom trebalo čak i više od decenije da riješimo pitanje elektrifikacije povratničkih domova, što je nedopustivo", kaže Borovac.

Prema aplikacijama iz 2015. godine, ukupan broj stambenih objekata bez priključka na elektromrežu je 1.785, a od toga ih je 706 u Federaciji BiH i 1.069 u RS-u.

Kako nam je kazala Borovac, potrebna sredstva za priključenje struje u povratničkim domovima u FBiH iznose blizu 16,7 miliona KM, a u RS-u 7,6 miliona KM.

"Napravili smo listu prioriteta, tako da je trenutno za priključak struje u više od 900 povratničkih domova potrebno blizu 10,5 miliona KM. U ovaj proces se moraju aktivnije uključiti sve tri elektrodistribucije u našoj zemlji. Već su pokrenute aktivnosti s Elektrodistribucijom BiH u smislu provjera u kojoj se mjeri njihovi planovi rekonstrukcije elektromreže podudaraju s listom prioriteta za elektrifikaciju", ističe Borovac.

Održivost povratka

Za projekte elektrifikacije od 2008. do 2013. godine iz državnog budžeta je izdvojeno 15.357.422 KM. Zahvaljujući tim sredstvima, dosad je više od 2.200 obnovljenih domova povratnika priključeno na elektromrežu.

"I dalje postoje brojni zahtjevi za elektrifikaciju širom BiH, što je uvjet bez kojeg je nemoguće govoriti o povratku, a posebno ne o njegovoj održivosti", zaključila je Borovac u razgovoru za Klix.ba.