Naučno savjetovanje
40

Ministrica Bogunić: Blizu smo kompromisa o imenovanju predmeta iz oblasti maternjeg jezika

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Naučno savjetovanje "Bosanski, hrvatski i srpski jezik i književnosti naroda Bosne i Hercegovine u školskom sistemu u BiH" u subotu je održano u Sarajevu, a cilj ovog okupljanja je bilo naučno rasvjetljavanje pitanja vezanih za nastavni predmet u osnovnim i srednjim školama čiji se sadržaj temelji na izučavanju jezika koji su u službenoj upotrebi u BiH i književnosti naroda BiH.

Učešće u savjetovanju uzeli su vodeći profesori iz oblasti filologije s univerziteta u Zenici, Bihaću, Tuzli, Mostaru i Sarajevu, a organizator ovog skupa bio je Prosvjetno-pedagoški zavod KS pod pokroviteljstvom Ministarstva obrazovanja, nauke i mladih KS.

Kako nam je potvrdila ministrica obrazovanja, nauke i mladih KS Zineta Bogunić, među temama o kojima se raspravljalo na ovom skupu našlo se i uvijek sporno pitanje imenovanja predmeta iz oblasti maternjeg jezika, koje je ovaj put dovelo do produktivne rasprave koja je na kraju, prema riječima resorne ministrice, ipak okončana kompromisnim rješenjem.

"Svi će naučni zaključci sa skupa biti poznati za nekih 15-ak dana kada će oni biti dostavljeni i u pisanoj formi. U suštini, pitanje imenovanja predmeta iz oblasti maternjeg jezika dovelo je do rješenja koje je na tragu onoga što sam predstavila na nedavno održanoj press konferenciji. Međutim, opet je ovo pitanje dovelo do diskusije, iznesena su različita shvatanja od kojih su neka, moram kazati, bila i ekstremna, ali smo u konačnici postigli dogovor na zadovoljstvo svih učesnika", kazala je ministrica Zineta Bogunić.

Ona je istakla i to kako je na ovom skupu bio pokazan i praktični primjer jednog časa kako može biti obrađena metodička jedinica da se ispoštuje i bosanska, i hrvatska i srpska norma.

"Ovo je prvo naučno savjetovanje ovog tipa o nazivu predmeta i nastavnom planu i programu u vezi s maternjim jezikom još od 1995. godine. Ja ovo smatram izuzetnim uspjehom s obzirom na to da smo uspjeli ostvariti dijalog o ovoj temi. Dakle, postigli smo jedan konsenzus i ovo je samo dio procesa koji smo mi otvorili i koji ćemo nastaviti", dodala je Bogunić.