BiH
0

Ministrica Alić sastala se s čelnicima grada Mostara

FENA
Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić i predsjednik Gradskog vijeća Murat Ćorić primili su danas u Gradskoj upravi federalnu ministricu obrazovanja i nauke Melihu Alić, koja im je tom prigodom uručila oduku o 400 000 marka za izgradnju osnovne škole u mostarskome naselju Zaliku.

Ministrica Alić kazala je kako bi izgradnje te škole trebala biti završena slijedeće godine te da će njezino ministarstvo i u sljedećoj godini pokušati osigurati sredstva za tu školu.

Osvrnuvši se na nedavna događanja oko situacije u čapljinskoj školi, ministrica Alić kazala je kako je ustavna zadaća njezina ministarstva da se svoj djeci stvore jednaki uvjete za rad te da je škola u Zaliku prepoznata i zbog toga što je nesebično pružila ruku čapljinskim učenicima.

"Stav federalnog ministarstva vrlo je jasan - mi ne podržavano nikakvu segregaciju djece i bilo kakvu podjelu", istaknula je Alićeva dodavši s tim u vezi da sredstva koje Federalno ministarstvo dodjeljuje ove godine ne mogu biti dodijeljena onim školama koje su podijeljen i koje na taj način prave segregaciju među djecom.

Po riječima gradonačelnika Bešlića, za izgradnju škole u Zaliku osigurana su i određena financijska sredstva u gradskom proračunu.

On je dodao da je projekt izgradnje škole u Zaliku u završnoj fazi te najavio da će natječaj za završne radove biti objavljen u sljedećem mjesecu.

U ovoj je godini Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke za program rekonstrukcije odgojno-obrazovnih institucija u Hercegovačko-neretvanskoj županiji izdvojilo 2,5 milijuna maraka. Za rekonstrukcije objekata odgojno-obrazovnih ustanova na području Grada Mostara odobreno 530 000 maraka.

Na sastanku u Gradskoj upravi razgovarano je i o završetku Druge gimnazije te o rekonstrukciji zgrade Gradske vijećnice Mostara za koje je Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke izdvojilo značajna financijska sredstva.

Ministrica Alić održat će danas sastanak i s načelnikom općine Čitluk Ivom Jerkićem, s kojim će razgovarati o znanstvenim i obrazovnim projektima koji su realizirani ili se planiraju realizirati u suradnji s Federalnim ministarstvom obrazovanja i znanosti.

Inače, Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti u 2007. i 2008. godini za rekonstrukciju predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja na području općine Čitluk izdvojilo je 1 985 000 maraka.