BiH
0

Ministrica Alić razgovarala sa izdavačima o projektu osiguranja besplatnih udžbenika

FENA
Federalna ministrica obrazovanja i nauke Meliha Alić sa saradnicima održala je radni sastanak s predstavnicima izdavača, a razgovarano je o realizaciji Projekta osiguranja besplatnih udžbenika učenicima osnovnih škola u Federaciji BiH, navodi se u saopćenju Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Sastanku su prisustvovali Ana Babić (Naklada ALFA d.o.o.), Tajib Šahinpašić (TKD Šahinpašić), Muamer Spahić (Vrijeme), Damir Uzunović (Buybook), Mustafa Alagić (Sarajevo Publishing), Sevlid Hurtić (Nam - Tuzla), Ivica Vanja Rorić (Bosanska riječ, Sarajevo), Jelena Kulundžija i Đorđe Marjanović (Cambridge centar), Jozo Tunjić i Šimo Ešić (Bosanska riječ, Tuzla), Zdravko Božić (Znanje d.o.o Mostar) i Slaven Pehar (Školska naklada d.o.o. Mostar), saopćeno je iz kabineta federalne ministrice.

Razgovor o Projektu besplatnih udžbenika za osnovce u Federaciji BiH, za koji je Vlada Federacije BiH izdvojila osam miliona KM bio je prilika da se prezentira informacija o potrebama udžbenika po kantonima, zastupljenosti izdavača i dogovore zajednički stavovi o nastavku realizacije Projekta.

Ministrica Alić je istakla da će se u okviru tog projekta dati podrška udžbenicima koji su štampani u Bosni i Hercegovini, da je cilj da se dobije što kvalitetniji udžbenik povoljne cijene, te da su izdavači pouzdani partneri federalnom Ministarstvu obrazovanja i nauke u kreiranju udžbeničke politike.

Dogovoreno da u roku od deset dana izdavači istupe sa zajedničkim stavom o eventualnoj cijeni udžbenika, te prijedlozima za realizaciju Projekta da bi se mogao uraditi program utroška sredstava i proslijediti Vladi Federacije BiH.

Predstavnici izdavačkih kuća dali su podršku Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke za poboljšanje i modernizaciju Uputstva za recenziranje, te odabir recenzenata na osnovu stalno otvorenog upisa u Listu recenzenata, kako bi se postupak recenziranja digao na zavidan stručni nivo.

"Dogovoreno je i da se održavaju kontinuirani sastanci predstavnika izdavača i federalnog Ministarstva obrazovanja i nauke da bi Projekt osiguranja besplatnih udžbenika učenicima osnovnih škola bio realiziran u konstruktivnoj i uspješnoj saradnji", navodi se.