BiH
0

Ministri u Vladi FBiH posjetili zavode Bakovići i Drin u Fojnici

FENA
Zavod Drin u Fojnici
Zavod Drin u Fojnici
Federalni ministri zdravstva, obrazovanja i nauke, pravde te za pitanja boraca i invalida odbrambenooslobodilačkog rata Rusmir Mesihović, Damir Mašić, Zoran Mikulić i Zukan Helez te pomoćnik federalnog ministra za rad i socijalnu politiku Dobrica Jonić i generalni sekretar Crvenog križa FBiH Namik Hodžić posjetili su danas zavode za zbrinjavanje mentalnoinvalidnih osoba "Bakovići" i "Drin" u Fojnici.

Cilj posjeta bio je da se upoznaju o radu i funkcioniranju tih zavoda, a tokom susreta s direktoricama i njihovim saradnicima izvijestili su ih o zakonskim rješenjima koja su pripremljena ili su u pripremi radi poboljšanja usluga korisnika, ali i statusa uposlenika.

Ministar Mesihović izjavio je da će Vlada FBiH svakako pomoći rad zavoda koliko to bude moguće i osigurati određenu finansijsku podršku te uvezati Zavod "Drin" u projekt centara mentalnog zdravlja. Također kazao je da je Federalno ministarstvo zdravstva pripremilo novi zakon o zdravstvenom osiguranju kojim će se riješiti pitanje zdravstvene zaštite korisnika ova dva zavoda, s obzirom na to da su u zavodima korisnici iz cijele BiH a da su njihova prava od kantona do kantona različita.

Ministar Helez kazao je da su zavode danas posjetili ministri koji imaju veze s tim ustanovama i čija ministarstva mogu dati doprinos poboljšanju njihovog rada kao i da će sve ovo o čemu je danas razgovarano biti izneseno na sjednici Vlade.

Pomoćnik federalnog ministra za rad i socijalnu politiku Dobrića Jonić je naglasio da to ministarstvo priprema standarde koji će regulirati određene parametre u ustanovama socijalne zaštite. To će biti završeno do kraja godine, a nakon toga će uslijediti i donošenje zakona o ustanovama socijalne zaštite.

Na sastanku ministara s direktoricama zavoda "Bakovići" i "Drin" Nadom Sušić-Sijerčić i Samihom Hodžić zaključeno je da je potrebno posložiti stvari kad je u pitanju sistematizacija radnih mjesta jer naprimjer mnoge njegovateljice s dugogodišnjim radnim iskustvom imaju završene kurseve koji se danas ne priznaju.

Ministar Mašić kazao je da ministarstvo ima dobru volju da pomogne u tom pravcu ali da je to u nadležnosti kantonalnih ministarstava i da je s toga neophodna čvrsta saradnja s njima. Govoreći o nadležnosti kantona također je rečeno da bi trebalo uskladiti da svi kantoni osiguraju pravo na džeparac korisnicima zavoda za zbrinjavanje mentalnoinvalidnih osoba.

Nakon sastanka s direktoricama zavoda "Bakovići" i "Drin" predstavnici Federalne vlade i generalni sekretar Crvenog križa FBiH Namik Hodžić obišli su smještajne kapacitete tih ustanova, a prisutan je bio i načelnik Općine Fojnica Salkan Merdžanić. Oni su u Zavodu "Drin" obišli i dva nova objekta čije je otvaranje predviđeno za 24. novembar.

Kako je danas rečeno u Zavodu "Bakovići" trenutno je 375 korisnika a u Zavodu "Drin" 520.