|

Ministri Košarac i Pašalić: Afirmisati saradnju svih nivoa vlasti u BiH

Ministri Košarac i Pašalić: Afirmisati saradnju svih nivoa vlasti u BiH
10
D. Be.
22.1.2020. u 14:57
0
komentara
10

dijeljenja
Ministri Košarac i Pašalić: Afirmisati saradnju svih nivoa vlasti u BiH
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac primio je danas u svom Kabinetu delegaciju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske predvođenu ministrom Borisom Pašalićem.
Košarac izrazio je čvrsto opredjeljenje za saradnju sa nadležnim entitetskim ministarstvima, u skladu sa ustavnim i zakonskim nadležnostima, te najavio periodične sastanke sa nadležnim ministrima iz Republike Srpske i Federacije BiH.

On je istakao da će u svom radu afirmisati otvoreni dijalog i model visokog stepena usaglašavanja stavova institucija Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko Distrikta.

U tom kontekstu, ministar Košarac predložio je da Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i nadležna entitetska ministarstva zajedno rade na usaglašavanju strateških normativnih i zakonskih akata prije nego što pomenuti dokumenti budu upućeni na razmatranje u Savjet ministara BiH i Parlamentarnu skupštinu BiH, kako bi se obezbijedila bolja i brža prohodnost.

Delegacija Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske informisala je ministra Košarca o otvorenim pitanjima u zakonskoj regulativi, s fokusom na zakonska rješenja koja regulišu veterinarstvo, poljoprivredu, hranu i vino. Tokom sastanka naglašena je potreba za harmonizacijom zakonskih propisa u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, nakon čega ih je moguće kompilirati na nivou institucija BiH, uz potpuno uvažavanje entitetskih nadležnosti.

Učesnici sastanka konstatovali su da je, uz uvažavanje definisanih politika, neophodno normativno urediti određene oblasti iz aspekata direktiva EU, kako bi se mogla koristiti sredstva koja su potencijalno na raspolaganju BiH.
Razgovarano je i o aktivnostima na povlačenju IPARD sredstava, te je konstatovano da što hitnije treba otkloniti postojeći zastoj kako bi domaći poljoprivredni proizvođači mogli da koriste ovaj važan mehanizam pomoći.

Sastanku su prisustvovali direktori Kancelarije za veterinarstvo BiH i Uprave BiH za zaštitu zdravlja bilja.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.