{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ministri kontakt grupe traže od bh. lidera da ostave polemike postrani

F
28.9.2007. u 13:35
0
0
Ministri kontakt grupe traže od bh. lidera da ostave polemike postrani
0
Ministri kontakt grupe traže od bh. lidera da ostave polemike postrani
Kontakt grupa je igrala ključnu ulogu u naporima na postizanju mira i stabilnosti na Balkanu u proteklih 15 godina. Od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma 1995. značajan napredak je ostvaren u Bosni i Hercegovini na provedbi odredaba sporazuma i reformi nužnih za osiguranje stabilnosti i održivosti Bosne i Hercegovine, saopćeno je u petak s ministarskog zasjedanja Kontakt-grupe u New Yorku.
Ministri Kontakt grupe zabrinuti su, ipak, da je napredak u provedbi Daytona zaustavljen i da je ekstremna retorika u porastu. Ministri traže od lidera Bosne i Hercegovine da ostave polemike postrani i usmjere se na urgentna pitanja koja bi promovirala normalni i poboljšani kvalitet života građana zemlje, kao i napredak ka prijemu u EU, navodi se u saopćenju.

Ministri su izrazili punu podršku visokom predstavniku Miroslavu Lajčaku i njegovim naporima da potpuno podrži Dejtonski sporazum i unaprijedi reforme, posebno reformu policije, koja je suštinska za Bosnu i Hercegovinu da krene naprijed i izgradi bolju budućnost za sve građane BiH.

Kontakt grupa ponavlja svoju podršku Dejtonskom mirovnom sporazumu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine, navodi se u saopćenju.

Ministri naglašavaju kako je došlo vrijeme za bh. političare da prekinu praksu dovođenja u pitanje suštinske strukture države ili njenih sastavnih dijelova. Promjene u strukturama vlasti Bosne i Hercegovine mogu se učiniti samo u skladu s uspostavljenim procedurama Ustava BiH, saopćeno je u petak s ministarskog zasjedanja Kontakt grupe.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: