"Ne opstruiramo rad Vlade"
0

Ministri iz SDA, NSRB i HSP-a: Neka Nikšić povuče odluku o Razvojnoj banci

Piše: E. G.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Osam ministara u Vladi Federacije BiH iz SDA, NSRB i HSP-a ponovili su danas da je premijer Nermin Nikšić izašao iz zakonskih okvira produžavanjem mandata Upravi Razvojne banke, odnosno Ramizu Džaferoviću, predsjedniku Uprave, te zatražili od premijera da se vrati u zakonske okvire, odnosno da povuče tu odluku kako bi Vlada mogla nastaviti normalno funkcionisati.

Nakon takve premijerove odluke ministri iz ovih stranaka se nisu, kako kažu, iz principijelnih razloga pojavili na jučerašnjoj sjednici Vlade na kojoj su trebali razmatrati budžet za narednu godinu kako bi se on uputio u parlamentarnu proceduru. Budući da se to nije desilo, premijer je odlučio da će ga sam poslati u Parlament FBiH.

Premijer je, podsjetili su, 21. novembra donio odluku o tome bez sazivanja sjednice Skupštine Razvojne banke, bez konsultacija i ikakvog obavještavanja ostalih 15 članova skupštine, čime je prekršio Zakon o razvojnoj banci i Zakon o privrednim društvima. Ministri iz ovih stranaka podsjećaju da su premijera dan nakon donošenja odluke pozvali da sazove vanrednu sjednicu Skupštine i tražili da povuče odluku, što je premijer odbio, iako je sam istakao da je sporna odluka možda nezakonita.

Jučerašnju konferenciju za medije, koju je premijer održao zajedno sa ministrima iz SDP-a, koji su i jedini došli na sjednicu, nakon što su to odbili ministri iz ostalih stranaka zbog "premijerovog izlaska iz zakonskih okvira", nazvali su propagandnom priredbom koja je imala za cilj da kod lakovjernih stvori utisak o vanrednom stanju ili neposrednoj ratnoj opasnosti.

"Odlučno odbijamo insinuacije da osam ministara u Vladi FBiH, po nalogu svojih stranaka, blokiraju rad Vlade na usvajanju budžeta za 2013. godinu. Dapače, ovih osam ministara su brižljivo proučili tekst Prijedloga budžeta te pripremili određene sugestije za razmatranje i usvajanje na sjednici Vlade", kazao je Adil Osmanović, ministar iz SDA.

Ovih osam ministara su ustvrdili kako je SDP, da bi udovoljio novom koalicionom partneru (SBB-u, op. a.), očito dao smjernice federalnom premijeru da ne razmatra prijedloge rješenja i odluka koje ne odgovaraju interesima nove parlamentarne većine, a što se negativno odražava na efikasnost rada Vlade.

Kada je u pitanju vanredna sjednica Razvojne banke, ona je, tvrde ministri, između ostalog poslužila i da se izvede svojevrsni "linč ministara iz SDA, NSRB i HSP-a, po obrascu drž'te lopova". Zbog izjave Ramiza Džaferovića, koju su nazvali vrhuncem drskosti, a u kojoj je kazao: "Ja imam dokaze, ne zaboravite da je banka i špijunska organizacija", ministri sugerišu da bi nadležni organi trebali reagirati zbog krivičnog djela bavljenja obavještajno-špijunskom djelatnošću. Također su, zbog neistina iznesenih na njihov račun, najavili da će tražiti satisfakciju pred nadležnim sudom.

"Ne radi se o nedolasku ministara na sjednicu, nego o narušavanju vladavine prava kao temelja demokratije. Naš je minorni zahtjev da se premijer vrati u zakonske okvire", kazao je ministar Jerko Ivanković Lijanović.

Na današnjoj konferenciji za novinare ministri iz SDA, HSP-a i NSRB su odlučno negirali da blokiraju rad Vlade. Budući da je premijer jučer najavio kako će protiv ovih osam ministara pokrenuti možda i postupak smjene, ali da će prethodno razgovarati s njima, Osmanović je potvrdio da je jutros razgovarao s premijerom, no nije iznio detalje razgovora, osim što je rekao da će ponovo razgovarati s njim u cilju rješavanja novonastale situacije.

Ministri su ocijenili da je premijer nastavio praksu kršenja zakona upućivanjem budžeta u parlamentarnu proceduru kao pojedinac, a ne u ime Vlade, te da će ocjenu zakonitosti takvog čina tražiti od nadležnih institucija.

O tome kava će biti sudbina budžeta u Parlamentu nakon novonastale situacije, Osmanović je kazao da će, što se tiče SDA, to pitanje razmatrati Predsjedništvo stranke, ali smatra da SDA nakon svega neće podržati ovaj prijedlog. Govoreći o Nikšiću, Osmanović je dodao i to da je premijer "razapet između nekoliko skupštinskih većina i da se za bilo koji potez, kada su u pitanju imenovanja, mora konsultirati s drugim političkim liderima koji nisu u Vladi FBiH".

Ivanković Lijanović je dodao i da on, ukoliko se premijer ne vrati u zakonske okvire i bude opstruirao rad Vlade FBiH, kao njegov zamjenik, ima ovlasti da sazove Vladu FBiH i da tako nastave raditi".