Vijeće ministara
7

Ministri iz RS-a će tražiti da se Prijedlog zakona o akcizama razmatra u redovnoj proceduri

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Ministri iz Republike Srpske u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine na sjednici u srijedu neće glasati za zapisnik s telefonske sjednice Vijeća ministara, a zatražit će i da se zakoni o akcizama razmatraju u redovnoj proceduri rečeno je danas novinarima u Istočnom Sarajevu nakon sjednice Predsjedništva Srpske demokratske stranke (SDS).

Na sjednici je bilo govora o usvajanju seta zakona koji se odnose na povećanje akciza od 15 feninga po litri goriva namijenjenih izgradnji cesta i autocesta, a akcent je stavljen na prošlosedmičnu sjednicu Vijeća ministara Bosne i Hercegovine koje je održalo telefonsku sjednicu i na kojoj je usvojen set ovih zakona usklađenih s mišljenjem Zakonodavnopravnog sektora PSBiH, a nakon što u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH nije bilo dovoljno podrške za set tih zakona.

Dom naroda PSBiH također je zasjedao prošle sedmice kada su usvojeni ovi zakoni po hitnom zakonodavnom postupku, a riječ je o izmjenama zakona o akcizama, o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda te o sistemu indirektnog oporezivanja, kao i Prijedlogu zakona o osiguranju depozita u bankama.

Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica naveo je da je telefonsku sjednicu Vijeća ministara zakazao sekretar Vijeća ministara Zvonimir Kutleša, a sjednice zakazuje predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić, te Govedarica tvrdi da telefonska sjednica nije sazvana po odredbama Poslovnika.

Napominje da Poslovnik nalaže i da se ministri obavijeste na vrijeme o održavanju sjednice, kao i da im budu dostavljeni materijali te stoga ministri iz koalicije Savez za promjene neće glasati za zapisnik s te sjednice.

Govoreći o setu zakona o akcizama, Govedarica naglašava da su u proceduri dva seta zakona od kojih je jedan upućen u redovnu proceduru, a za drugi se traži hitna procedura, a upravo protiv takve procedure borit će se, kaže, predstavnici Saveza za promjene u državnim institucijama.

"Branit ćemo redovnu proceduru donošenja zakona što je Predstavnički dom već utvrdio. Postavlja se pitanje o kojem se setu zakona izjašnjava Predstavnički dom. Za redovnu proceduru borit ćemo se i kada je u pitanju Prijedlog zakona o osiguranju depozita u bankama jer je to važan zakon za RS", zaključio je Govedarica.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, kojeg je na ovu poziciju predložio SDS, ranije je spornim nazvao sazivanje sjednice Vijeća ministara te je najavio pokretanje pravne procedure zbog nezakonitih odluka donesenih na toj sjednici.

Tvrdi da ministrima iz Saveza za promjene materijal i dnevni red nije dostavljen 24 sata prije održavanja sjednice, kako nalaže Poslovnik o radu Vijeća ministara BiH, a problematizirao je i to što je sjednicu vodio generalni sekretar, koji nije član Vijeća ministara BiH.

Iz Vijeća ministara danas su istaknuli da su začuđeni izjavom ministra Mektića, te su potvrdili da su svi članovi Vijeća ministara obaviješteni o dnevnom redu telefonske sjednice, kao i za sve prethodno održane sjednice istog karaktera.

"Ministri su dobili obrazloženje održavanja telefonske sjednice u kojem je naglašeno da je riječ o istom tekstu zakona koji su usvojeni na redovnoj sjednici, uz nomotehničke ispravke, koje je Vijeće ministara BiH bilo dužno ugraditi u predložene zakone prije održavanja sjednice Doma naroda BiH te je zbog hitnosti i održana telefonska sjednica", pojašnjeno je u saopćenju Vijeća ministara.