Sporne odredbe
28

Ministri iz reda Bošnjaka neće podržati prijedlog teksta za pregovore sa Frontexom jer jača poziciju entiteta

A. Ku.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Velika je vjerovatnoća da ni na današnjoj sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine ne bude izglasan početak vođenja pregovora sa Frontex-om, jer se trenutnim prijedlogom jača pozicija entiteta koji se stavljaju iznad države BiH koja bi od njih morala tražiti saglasnost.
Kako je za Klix.ba potvrdio ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković razlog zbog kojeg se protivi trenutnom prijedlogu je alineja u kojoj se navodi da država BiH mora dobiti saglasnost od entiteta za materiju u kojoj joj ta vrsta saglasnosti nije potrebna.

Zbog toga prijedlog državnog ministra sigurnosti Nenada Nešića nije prošao ni na jučerašnjoj sjednici.

"Mislim da je to nešto što treba jezički kvalitetnije definisati da sutra ne bi došli do toga da državni organi zavise od mišljenja, na primjer, Vlade FBiH, a u predmetima u kojima nadležnost nema ni Vlada FBiH ni Vlada RS-a", objašnjava Konaković.

Dodaje da su Nešiću dostavljene sugestije i prijedlozi te da će izmijenjen prijedlog dobiti podršku.

Ministri iz reda bošnjačkog naroda jučer nisu glasali o ovom prijedlogu te je predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto sjednicu ponovo zakazala za danas, a glasanje je omogućeno do večeras.

Podsjećamo, Frontex je centar za aktivnosti granične kontrole na vanjskim granicama EU, koji dijeli obavještajne podatke i stručno znanje sa svim zemljama EU, kao i sa susjednim zemljama koje su pogođene migracijskim trendovima i prekograničnim kriminalom.