Iz trećeg pokušaja
22

Ministri iz HDZ-a stigli na sjednicu VM-a, institucije će dobiti privremeno finansiranje

Er. M.
Foto: H. M./Klix.ba
Josip Grubeša, Marina Pendeš i Vjekoslav Bevanda (Foto: H. M./Klix.ba)
Ministri iz reda Hrvatske demokratske zajednice (HDZ BiH) došli su na današnju sjednicu Vijeća ministara BiH na kojoj bi trebalo biti govora o Prijedlogu odluke o privremenom finansiranju institucija BiH.

Riječ je o odluci koja se odnosi na period od jula do septembra 2019. godine i koja će omogućiti redovno finansiranje institucija BiH do usvajanja budžeta za ovu godinu. Vijeće ministara BiH nakon isteka odluke može ponovo usvojiti odluku o privremenom finansiranju ukoliko Predsjedništvo BiH do tada ne uputi Parlamentarnoj skupštini BiH Prijedlog budžeta za 2019. godinu, odnosno ukoliko zakonodavac do septembra ne usvoji budžet.

Vijeće ministara BiH već izvjesno vrijeme nije održavalo sjednice pa tako nije ni razmatralo Prijedlog odluke o privremenom finansiranju institucija BiH s obzirom na to da sjednicama nije prisustvovao ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda, a koji je ovlašteni predlagač.

Hrvatski narodni sabor (HNS) na čijem čelu se nalazi Dragan Čović, stranački šef državnog ministra finansija i trezora, pozvao je danas Vijeće ministara BiH da usvoji odluku o privremenom finansiranju. Poziv je upućen i vladajućim političkim strankama na nivou institucija BiH da što prije okončaju proces imenovanja novog saziva Vijeća ministara BiH.

Državni službenici zaposleni u institucijama BiH jučer su zaprijetili štrajkom ukoliko državna vlada hitno ne usvoji odluku o privremenom finansiranju

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ranije je plašio javnost da bi moglo doći do "zaustavljanja rada institucija" i da državni službenici, kao i izabrani funkcioneri neće primiti plaću ukoliko do 1. jula 2019. godine ne bude usvojena odluka o privremenom finansiranju.

Kako smo ranije pisali, Dodikove tvrdnje pokazale su se netačnim s obzirom na to da Vijeće ministara BiH može čitavu godinu, i bez budžeta, usvajati odluke o privremenom finansiranju. Ako se pak i desi da ne bude usvojena odluka o privremenom finansiranju, Ustav BiH je predvidio zaštitu u slučaju finansijskih blokada države.