{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ministri EU-a pozvali BiH da ispuni uvjete za potpisivanje SSP-a

F
11.3.2008. u 13:11
0
0
Ministri EU-a pozvali BiH da ispuni uvjete za potpisivanje SSP-a
0
Ministri EU-a pozvali BiH da ispuni uvjete za potpisivanje SSP-a
Ministri vanjskih poslova Evropske unije, pripremajući predstojeći samit EU-a, osim o pitanjima vezanim za promjenu klime i usvajanje strategije za veći gospodarski rast, u ponedjeljak su razgovarali i o stanju na jugoistoku Evrope.
Šefovi diplomatije zemalja EU-a su ponovili dugoročan angažman EU-a za stabilnost u regiji i ponovno izrazili svoju spremnost da igraju ključnu ulogu u jačanju stabilnosti na jugoistoku Evrope te također opet potvrdili punu i efikasnu podršku pružanja evropske perspektive zemljama zapadnog Balkana.

U vezi s Bosnom i Hercegovinom Vijeće ministara EU-a prihvatilo je zaključke koji se usredotočuju na rezultate nedavno održanog sastanka, Vijeća za provedbu mira (PIC) u BiH, u Bruxellesu 26. i 27. februara, gdje je jednoglasno odlučeno da Ured visokog predstavnika ostane u zemlji i nastavi svoj mandat u skladu sa Dejtonskim i Pariškim sporazumom sve dok se ne ispune potrebni uvjeti za njegovo zatvaranje.

Vijeće je podijelilo zabrinutost PIC-a zbog izazova koji stoje pred Dejtonskim mirovnim sporazumima te potvrdilo svoje slaganje s ciljavima prijenosa ovlasti na domaće institucije potvrđujući spremnost da nastavi svoj angažman, navodi se u saopćenju iz ovoga vijeća.

Ministri su također potvrdili da je Bosna i Hercegovina učinila napredak u pogledu SSP-a, ali su ujedno pozvali vlasti u BiH da poduzmu dodatne napore kako bi se ispunili sva četiri uvjeta uvjeti potrebna za potpisivanje SSP-a.

Vijeće je uočilo da su i dalje prisutni značajni problemi i pozvalo sve strane u BiH da "bez odgađanja pristupe zajedničkom dijalogu" radi rješavanja trenutnih nesporazma.

Pozivajući se na vlastite zaključke od 28. januara, ministri su pozdravili namjeru Evropske komisije da uskoro nastavi dijalog s vladom u Sarajevu i o vizama, kao jednom od najvažnijih pitanja za građane BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: