Sarajevo
56

Ministra Kazazovića ni njegova stranka nije podržala u spajanju škola u Starom Gradu

Piše: M. N.
Osnovna škola Saburina (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Osnovna škola Saburina (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Vijećnici Općinskog vijeća Stari Grad Sarajevo donijeli su na jučerašnjoj sjednici zaključak da ne podržavaju projekat racionalizacije mreže osnovnih škola u KS, a kojim bi neke škole bile "ukinute" i spojene s drugim školama.

Za ovaj zaključak koji je predložio Klub SDP-a glasali su i vijećnici iz Stranke demokratske akcije, čiji je član ministar obrazovanja KS Elvir Kazazović.

Ministar obrazovanja ili finansija?

U zaključku se navodi kako Kanton Sarajevo nije nadležan za osnivanje, upravljanje, finansiranje i unapređenje ustanova osnovnog obrazovanja te su podsjetili na presudu Ustavnog suda FBiH kojom se nalaže KS da vrati nadležnosti iz oblasti osnovnog obrazovanja jedinicama lokalne samouprave, propisane Zakonom o principima lokalne samouprave FBiH.

"Ukoliko dođe do spajanja osnovnih škola u općini Stari Grad Sarajevo bez saglasnosti Općine, Vijeće daje ovlasti općinskom načelniku da pokrene sve pravne radnje s ciljem zaštite prava na lokalnu samoupravu", kazali su vijećnici istaknuvši kako se ministar obrazovanja počeo ponašati kao da je ministar finansija.

Zaključak su uputili Vladi KS, premijeru Vlade KS, nadležnom ministarstvu i školama.

Roditelji i djeca u strahu

Predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS Saudin Sviro rekao je za Klix.ba kako su upozoravali ministra Kazazovića na određene greške koje su proizvele otpor u školama i izazvale gnjev kod ljudi. Podsjeća kako su za mjere racionalizacije saznali od direktora škola.

"Od direktora smo saznali i za dokument u kojem se kaže 'pobijmo sve živo' jer se predviđa ukidanje servirki, domara, računovođa i još nekih radnih mjesta te uvođenje tehnike. Možda za 20 godina škole mogu tako funkcionisati i možda prenesemo rješenja iz Japana, Slovenije i Švicarske, ali sada nije moguće. Sva dešavanja dovela su do pobune u osnovnim školama Vladislav Skarić i Saburina. Objasnili smo ljudima da se bez elaborata koji će pokazati koliko je to spajanje škola korisno ne može raditi, ali on nije napravljen. Tek prije 15 dana su stigli pozivi Sindikatu i Vijeću roditelja da odaberu predstavnike za izradu elaborata", rekao je Sivro.

Osnovne škole kojima se planira ukinuti status pravne osobe su: Hasan Kaimija, Hasan Kikić, Saburina, Vrhbosna, Zaim Kolar, Silvije Strahimir Kranjčević, Četvrta osnovna škola, Šejh Muhamed ef. Hadžijamaković, Velešićki heroji i Vladislav Skarić.

"Djeca i roditelji strahuju šta će se desiti. Škole su samo vrh ledenog brijega. Iza zatvorenih vrata se dogovaraju s direktorima škola o konkursima pa ih raspišu, a ministar naloži da se poništi, pa se ponovo raspiše i tako ukrug. Ljudi me zovu i pitaju da li da se uopće prijavljuju na konkurs u OŠ Vrhbosna, jer ne znaju hoće li do septembra postojati. U školama se više ne bavimo odgojno-obrazovnim procesom. Djeca samo pitaju kakva će biti eksterna matura jer se svake godine eksperimentiše, jer želimo da u 2-3 godine uradimo nešto što su druge zemlje radile u rasponu od 30 godina", rekao je Sivro.

Tražit će ostavku

Istakao je kako školu Hasan Kaimija žele pretvoriti u vatrogasni dom, a Saburinu u hotel, čemu se i roditelji i sindikat protive. Sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja KS podržava zaključak Općinskog vijeća Stari Grad te poručuju da jesu za prijenos nadležnosti na lokalnu zajednicu, ali da postoje određeni uvjeti koji se moraju definirati i ispoštovati.

U nedjelju će biti održana sjednica Kantonalnog odobra ovog sindikata jer su to tražili zabrinuti članovi.

"Nezadovoljni su i kritikovali su mene kazavši da štitim ministra, a ni vlastita stranka ga ne podržava. Jedan od zaključaka će biti da tražimo ostavku ministra Kazazovića", poručio je Sivro.

U Programu mjera racionalizacije predviđa se ukidanje matičnih i pretvaranje u područne svih škola koje imaju mali broj učenika, odnosno škola koje nemaju minimalno 18 odjeljenja.

"Na taj način se smanjuje administracija i dva menadžmenta spajaju u jedan. Osim toga, udruživanjem odjeljenja s malim brojem učenika u ovim školama pojavljuje se višak nastavnog osoblja, kao i višak administracije i pomoćnog osoblja i istovremeno smanjuju troškovi. Višak radnog prostora, osiguran kroz ovu mjeru racionalizacije, treba koristiti za iznajmljivanje i sticanje finansijske dobiti", stoji između ostalog u dokumentu.

Predstavnici opozicije, roditelji i nastavno osoblje pobunili su se protiv ovakvih mjera racionalizacije istaknuvši kako će one donijeti otkaze, prenatrpane učionice i nekvalitetno obavljanje nastave.