Slučaj Karadžić
0

Ministarstvu pravde nisu dostavljeni nikakvi dokumenti

SRNA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Ministarstvo pravde BiH nije dobilo nikakvu dokumentaciju od institucija BiH koju je na zahtjev bivšeg predsjednika Republike Srpske (RS) Radovana Karadžića zatražio Haški tribunal.

"Tužilaštvo BiH nas je obavijestilo da oni nemaju nikakve podatke, dok nam je Ministarstvo odbrane saopštilo da će potražiti traženu dokumentaciju. Iako smo prošlog četvrtka upozorili ovo ministarstvo na isticanje roka za dostavljanje dokumentacije, mi do danas ništa nismo dobili ", izjavila je Srni portparol Ministarstva pravde Marina Bakić.

Savjetnik u Ministarstvu odbrane za odnose sa javnošću Rade Vukelić očekuje da će ovo ministarstvo za dva do tri dana biti u prilici da tražene dokumente dostavi Ministarstvu pravde.

Vukelić je rekao da je Ministarstvo odbrane uputilo dopis Zajedničkom štabu Oružanih snaga BiH, u kojem je zatražena dokumentacija na zahtjev Haškog tribunala. 

"Iz Zajedničkog štaba upućen je dopis u arhiv Vojske Republike Srspke u Banjaluku. Odgovor, koji je stigao u Zajednički štab, nalazi se kod načelnika Zajedničkog štaba, generala Miladina Milojčića, na potpisu. Očekujemo da će tražena dokumentacija stići  u nadležnu službu našeg ministarstva za dva do tri dana, nakon čega ćemo je dostaviti Ministarstvu pravde", objasnio je Vukelić Srni.

Haški tribunal pozvao je vlasti BiH da odgovore na zahtjev Karadžića u vezi sa materijalom o dostavljanju oružja Armiji BiH u Žepi i Srebrenici, u vrijeme embarga UN.

Karadžić je 31. avgusta predao podnesak kojim je od sudskog vijeća zatražio da se vlastima u BiH izda obavezujući nalog da mu se dostave tražena dokumenta. On je naveo da se zvaničnicima u Sarajevu pismom obratio 2. i 30. juna, te da se 20. jula istim povodom obratio i visokom predstavniku u BiH, ali bez rezultata.
U zahtjevu Karadžić navodi da, uprkos tome što je na snazi bio embargo UN, postoje dokazi da su tadašnje vlasti u Sarajevu, "zajedno sa drugim vladama, učestvovale u tajnoj dostavi oružja koje je korišteno za ubijanje nedužnih civila ".