Epidemija koronavirusa
281

Ministarstvo zdravstva u Tuzli: Bez mjera zaštite danas bi imali više od 10.000 zaraženih

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba
Od početka epidemije do 13. aprila ove godine u Tuzlanskom kantonu koronavirusom su zaražene ukupno 84 osobe, a broj aktivnih slučajeva se smanjuje. Iz Ministarstva zdravstva TK navode da bi bez svih poduzetih mjera epidemiološka situacija danas bila znatno drugačija, sa više od 10.000 zaraženih.
Trenutnu epidemiološku situaciju u Tuzlanskom kantonu nadležni ocijenjuju povoljnom, naglasivši da su ovakvom stanju doprinijele epidemiološke mjere, ali i visok nivo svijesti građana.

U proteklih devet dana nije zabilježen nijedan novi slučaj infekcije SARS-CoV-2, a broj aktivnih u kontinuitetu se smanjuje te je on u ovom trenutku znatno niži u odnosu na broj oporavljenih.

U Zavodu za mikrobiologiju Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli od 27. marta do danas je testirano ukupno 2.778 osoba, a 84 ih je bilo pozitivno na koronavirus. Do sada se 57 oboljelih oporavilo, a ostala su aktivna još 24 slučaja.

Prema riječima ministrice zdravstva Tuzlanskog kantona Dajane Čolić, broj otpuštenih iz bolnice danas iznosi 24, a broj oporavljenih iz kućne izolacije je 33.

"Imali smo jedan premještaj u drugi kanton zbog nastavka liječenja i dvije preminule osobe. U Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli trenutno su hospitalizirane tri zaražene osobe, a u kućnoj izolaciji je njih 21", navodi ministrica Čolić.

U ovom kantonu u početku je bilo aktivno osam klastera, a danas ih je prisutno pet, s tim da se broj zaraženih u njima smanjuje.

Čolić navodi da klaster Medicinskog instituta Bayer, bivši Centar za srce u Tuzli sada broji pet osoba, klaster Srednja Špionica kod Srebrenika tri, Sapna pet, Klinika za bolesti uha, grla i nosa u tuzlanskom UKC-u osam, dvije osobe su u porodičnom klasteru u Tuzli, dok se za jednu zaraženu osobu koja je također iz ovog grada nije utvrdilo, da li i kojoj grupi pripada.

"U kućnoj izolaciji na području Tuzlanskog kantona trenutno se nalazi 676 osoba, u karantinu ih je 318, dok je iz karantina otpušteno 74 ljudi. Prvi put se ukrštaju krivulje jer broj pozitivnih pada, a broj oporavljenih raste. Dakle, krivulje ova dva podatka na grafikonu su se ukrstile", naglasila je Čolić.

Ministarstvo zdravstva Tuzlanskog kantona danas je izradilo i epidemiološku analizu koja jasno prikazuje stanje u periodu od 27. marta, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze koronavirusom do danas 22. aprila.

Kroz ovu analizu sadržani su podaci o broju oboljelih, izliječenih i testiranih osoba po danima. Kroz grafikon je primjetno i to da je najviše osoba pod sumnjom na zarazu SARS-CoV-2 testirano 19. aprila i to 208, a tog dana svi rezultati analiza su bili negativni.

Također, iz resornog kantonalnog ministarstva danas su predstavili i predikcioni model na osnovu epidemioločkog kalkulatora, koji slikovito pokazuje kakvo bi stanje bilo na današnji dan bez prisustva mjera predostrožnosti.

Shodno epidemiološkom kalkulatoru iz resornog kantonalnog ministarstva navode da bi u Tuzlanskom kantonu danas zbog izostanka mjera zaštite bilo 10.375 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom, od čega ih je 751 za hospitalizaciju, 2.799 je aktivnih prenosnika infekcije, a 6.825 je sa zarazom, ali bez simptoma.

Na broj od 10.375 prema stavu Ministarstva zdravstva TK dodalo bi se još 26 smrtnih slučajeva, zatim 2.136 potpuno oporavljenih te 6.858 osoba koje su u inkubaciji, ali im nije potvrđen pozitivan test na SARS-CoV-2.