Nakon pisma općine
15

Ministarstvo zdravstva odgovorilo Efendiću: Odobrili smo prijem kadra u zdravstvo

Klix.ba
U vezi s otvorenim pismom koje je 30. maja 2019. godine Vladi Kantona Sarajevo uputio načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić, oglasilo se Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo saopćenjem za javnost.
"Moratorij na zapošljavanje u svim ustanovama, fondovima, zavodima i drugim institucijama čiji je osnivač Kanton Sarajevo je ukinut Zaključkom Skupštine Kantona Sarajevo broj: 01-05-3581/19 od 27. februara 2019. godine, uz obavezu da Vlada Kantona Sarajevo nastavi sa strogom kontrolom zapošljavanja u javnom sektoru. S tim u vezi, Vlada Kantona Sarajevo daje saglasnost za prijem kadra u radni odnos na neodređeno vrijeme u navedenim institucijama, a resorni ministri daju saglasnost na prijem kadra u radni odnos na određeno vrijeme do godinu dana", saopćeno je iz Ministarstva zdravstva KS.

U saopćenju se dodaje da u 2019. godini od bivšeg menadžmenta JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo nije bilo zahtjeva za prijem zdravstvenog kadra na neodređeno vrijeme, a svi zahtjevi koji su dostavljeni Ministarstvu zdravstva Kantona Sarajevo za prijem zdravstvenog kadra na određeno vrijeme ili produženje ugovora o radu za uposlenike kojima ističu ugovori o radu, su pozitivno riješeni.

"Tako je Ministarstvo zdravstva u 2019. godini, na zahtjeve bivšeg menadžmenta JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo, dalo saglasnost ovoj ustanovi da izvrši prijem u radni odnos na određeno vrijeme do godinu dana jednog defektologa - somatopeda, dva logopeda, dva srednja stručna sprema ekonomskog ili društvenog smjera, dva fizioterapeutska tehničara srednje stručne spreme, jednog psihologa, tri doktora medicine i jednog inžinjera laboratorijske dijagnostike", navodi se.

Na zahtjev bivšeg menadžementa ove ustanove, stoji u saopćenju, date su saglasnosti za produženje ugovora o radu za jednog specijalistu neuropsihijatra, jednog specijalistu pedijatra, dva specijalista radiologije, jednog specijalistu medicine rada, dva ljekara specijalista prenumoftiziologije i za jednog bilansistu – kontera, na vremenski period do godinu dana.