Zvanično saopćenje
0

Ministarstvo zdravstva KS nakon napada u Domu zdravlja Vrazova: Osuđujemo svaki vid nasilja

L. H.
Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo izrazilo je žaljenje povodom nemilih događaja koji su se jučer dogodili u organizacionoj jedinici Doma zdravlja Centar, gdje je pacijent verbalno i fizički nasrnuo na osoblje te zdravstvene ustanove.

"Bez obzira pod kojim okolnostima se desio ovaj događaj, Ministarstvo osuđuje svaki vid nasilja nad bilo kojim zaposlenikom javne ustanove u Kantonu Sarajevo", navodi se u saopćenju.

Kako su kazali, nezadovoljstvo radom nekog zaposlenika u zdravstvenom sistemu KS moguće je prijaviti direktoru zdravstvene ustanove, komisiji za prigovore pacijenata na nivou svake ustanove, ali i nadležnim institucijama.

"Razumijemo frustraciju naših osiguranika koji svakodnevno svjedoče zdravstvenom sistemu koji je godinama bio zapušten", poručuju iz Ministarstva.

U skladu sa Zakonom o pravima, obavezama i odgovornostima pacijenata, u svim okolnostima pružanja i korištenja zdravstvene zaštite, svaki pacijent ima pravo na zaštitu svog dostojanstva, te fizičkog i psihičkog integriteta, uz poštivanje svoje ličnosti, intimnosti, svjetonazora, moralnih i vjerskih uvjerenja.

"Pružamo punu podršku generalnom direktoru JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo, njegovim saradnicima i našim zdravstvenim radnicima, čiju smo vrijednost i požrtvovanost mogli vidjeti u pandemiji Covida-19, koja je doprinijela dodatnom usložnjavanju već ranjivog zdravstvenog sistema. Oni nisu krivi za stanje u koje je dovedeno zdravstvo u Kantonu Sarajevo, a nasilje ni u kojem slučaju ne može biti odgovor", navodi se u saopćenju.

Dodali su da Ministarstvo zdravstva čini sve kako bi otklonilo nedostatke koje građani svakodnevno prijavljuju.

"Na strani smo naših osiguranika koji pokazuju veliki nivo strpljenja, ali i naših vrijednih zdravstvenih radnika i u ovom procesu jednako podržavamo obje strane", navode na kraju saopćenja iz Ministarstva zdravstva KS.