BiH
0

Ministarstvo zdravstva FBiH savjetuje: Ne izlagati se suncu od 10 do 17 sati

FENA
Sarajevo
Sarajevo
Zbog izuzetno visokih temperatura Federalno ministarstvo zdravstva preporučuje mjere zaštite zdravlja starijih osoba a koje se posebno odnose na oboljele od hroničnih i kardiovaskularnih bolesti.

Starije osobe se nikako ne smiju izlagati suncu u periodu od 10.00-17.00 sati što se posebno odnosi na srčane te gerijatrijske bolesnike kao i oboljele od šećerne bolesti.

Federalno ministarstvo zdravstva preporučuje da se prilikom izlaska iz kuće glava zaštiti šeširom, maramom ili kapom. Dnevno treba konzumirati do dvije litre tekućine: vode, supe ili čaja te izbjegavati pržena, pohovana, slatka i jako zasoljena i začinjena jela.

Uz pridržavanje uputa o liječenju i kontrolnih uputa liječnika o uzimanju lijekova, nužna je i učestalija kontrola krvnog pritiska. Pojava glavobolje, mučnine, vrtoglavice i dehidracije znak su uzbune za starije osobe, bolesne i funkcionalno onesposobljene osobe te je nužno hitno se javiti najbližoj zdravstvenoj ustanovi.

Iz Federalnog ministarstva ističu važnost redovne čistoće tijela te strogog pridržavanja uputa liječnika i kontroliranja uzimanja lijekova. Umjerena fizička aktivnost u jutarnjim i večernjim satima je također neophodna a ukoliko je kretanje otežano treba redovno, višesatno provjetravati prostorije u kojoj boravi starija, funkcionalno onesposobljena osoba, upute su Federalnog ministarstva zdravstva.