BiH
0

Ministarstvo zdravstva FBiH: Potpisivanje kolektivnog ugovora 30. augusta, okončanje štrajka ljekara

FENA
Federalno ministarstvo zdravstva najavilo je za 30. augusta u Sarajevu svečano potpisivanje kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i uposlenika u oblasti zdravstva.

Ugovor će potpisati federalni ministar zdravstva Safet Omerović i predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika uposlenih u zdravstvu Federacije BiH Abud Sarić.

Potpisivanju ovog kolektivnog ugovora prethodili su višemjesečni pregovori između Radne grupe formirane rješenjem federalnog ministra zdravstva u kojoj participiraju predstavnici vlada kantona, Federalnog ministarstva zdravstva, kao i Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, s jedne strane, te predstavnika Nezavisnog strukovnog sindikata radnika uposlenih u zdravstvu Federacije BiH, s druge strane.

Vlade kantona u Federaciji BiH, u skladu sa zakonom, dale su saglasnost federalnom ministru za potpisivanje ovog kolektivnog ugovora, a istovremeno donijele i odluke o dinamici implementiranja ovog ugovora na kantonalnom nivou.

To znači da će se kolektivni ugovor za oblast zdravstva nakon potpisivanja implementirati na nivou kantona, i to saglasno odlukama kantonalnih vlada o dinamici njegovog provođenja.

Na taj način okončat će se generalni štrajk zdravstvenih radnika u Federaciji BiH koji je počeo 16. aprila ove godine.

Prethodno davanje saglasnosti vlada kantona za potpisivanje ovog kolektivnog ugovora zasnovano je i na Ustavu Federacije BiH kojim je oblast zdravstva regulisana u okviru podjeljenih nadležnosti između Federacije BiH i kantona, što podrazumijeva da Federacija BiH donosi federalne politike, zakone i druge akte uz saglasnost kantona, a oni se implementiraju na kantonalnom nivou.

Finansiranje zdravstvenog sektora uglavnom se odvija na nivou kantona, pa je obaveza kantona da obezbijede finansijska sredstva za implementiranje ovog kolektivnog ugovora na način i pod uvjetima kako je određeno navedenim kantonalnih odlukama, saopćeno je iz ministarstva.

Potpisivanjem ovog kolektivnog ugovora bit će realizirana zakonska obaveza usaglašavanja Granskog kolektivnog ugovora sa Općim kolektivnim ugovorom u Federaciji BiH, a njegovim implemetiranjem poboljšat će se materijalni status zdravstvenih radnika, kao i položaj radnika u zdravstvenom sistemu Federacije BiH.

Međutim, standard zdravstvenih radnika ne može se posmatrati odvojeno od zdravstvenog standarda koji se obezbjeđuje pacijentu kroz pruženu zdravstvenu uslugu.

Iz istog je ministarstva saopćeno da će se u narednom periodu posebna pažnja posvetiti sigurnosti i kvaliteti zdravstvenih usluga koje se pružaju pacijentima u sektoru zdravstva Federacije BiH.