Kapitalni projekti
0

Ministarstvo za urbanizam BPK za sanaciju deponije u Goraždu osiguralo 350.000 KM

E. A.
Foto: E. A./Klix.ba
Foto: E. A./Klix.ba
Ministarstvo za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline BPK Goražde u ovoj godini će izdvojiti 500.000 KM za realizaciju kapitalnih projekata, s posebnim akcentom na zaštitu okoliša kroz unapređenje komunalne infrastrukture.

Na ovaj način bit će podržani projekti grada i općina u sastavku kantona koji se odnose na rješavanje problema upravljanja otpadom, što je jedan od uslova održivog razvoja i približavanja evropskim standardima u ovoj oblasti.

"Program koji je urađen u skladu sa Strategijom razvoja BPK Goražde za period 2021-2027. godina, strategijom o zaštiti okoliša, odnosno upravljanja otpadom podijeljen je u dva cilja. Po prvom posebnom cilju, iznos od 350.000 KM, planiran je za sanaciju nezakonite deponije i otvaranje nove, a pokušali smo da definišemo jednostavniji pristup aplikaciji na javni poziv kako bi se implementiralo projekat. Plan upravljanja otpadom donesen je prošle godine i on vrijedi narednih pet godina i u njemu se nalaze sve mjere koje moraju ispuniti kako lokalne zajednice u sastavu kantona, tako i resorno ministarstv", pojašnjava Bojan Krunić, kantonalni ministar za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline.

Ističe da je sanacija deponije jedan od prioriteta, a kako bi se trajno riješio ovaj dugogodišnji problem neophodna je podrška sa viših nivoa vlasti.

"Imamo tri primarna cilja, prije svega misli se na asfaltiranje putnog pravca kroz Glamoč do same deponije Trešnjice. Drugi cilj je zatvaranje, odnosno konzerviranje deponije u Šišetima i njena sanacija i teći cilj je otvaranje bar jedne kasete u mjestu Trešnjica, i to su aktivnosti koje ćemo nastojati da realizujemo u 2024. godini. U toku je izrada projektne dokumentacije koju radi IPSA institut, još uvijek nije završen predmjer i proračun radova, to očekujemo u narednom periodu, kako bi smo u saradnji sa Gradom Goražde definisali buduće aktivnosti odnosno naredne korake prema višim nivoima vlasti", kaže Krunić.

Iznos od 150.000 KM, predviđen je za realizaciju projekata od značaja za lokalne zajednice Pale i Foča u FBiH.