BiH
0

Ministarstvo za ljudska prava: Podrška bržem rješavanju pitanja nestalih

SRNA
Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, u okviru svojih nadležnosti, u proteklom periodu provelo je niz aktivnosti u stvaranju preduslova za brže rješavanje pitanja nestalih lica, saopšteno je iz ovog ministarstva povodom obilježavanja Međunarodnog dana nestalih.

U toku su i aktivnosti čiji je cilj priznavanje nadležnosti Komiteta za prisilne nestanke čime će biti otvorena mogućnost da taj komitet prima i razmatra podneske od ili u ime pojedinaca iz BiH, koji tvrde da su žrtve kršenja odredbi ove konvencije.

Priznavanjem nadležnosti Komiteta biće otvorena i mogućnost da Komitet prima i razmatra podneske u kojima država članica tvrdi da neka druga država članica ne ispunjava svoje obaveze prema ovoj konvenciji.

Obilježavanje Međunarodnog dana nestalih prilika je da se i osim postignutog napretka u rješavanju sudbine nestalih lica u BiH, još jednom skrene pažnja svim nosiocima vlasti da je ovo jedno od najznačajnih pitanja ljudskih prava sa kojim se suočava BiH, ističe se u saopštenju.

Istina o žrtvama, odnosno njihovom stadanju ma koliko bolna bila, jedan je od snažnijih podsticaja u procesu uspostavljanja povjerenja i izgradnji demokratskog društva u BiH.

Jedna od brojnih posljedica strahovitih stradanja i razaranja početkom posljednje decenije prošlog vijeka, sa kojim su se suočili i građani i vlast BiH, jeste nestanak više od 30.000 građana BiH, podsjećaju u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Nažalost i dan-danas, iako je od završetka tog teškog razdoblja u istoriji BiH prošlo više od 17 godina, još između 8.500 do 9.000 lica vode se kao nestalo, a njihove porodice nastavljaju da žive u neizvjesnosti, bolu i nadi da će dobiti vijesti o sudbini nestalih srodnika.

Na preporuku radne grupe UN za nestala lica, a na inicijativu južnoameričke nevladine organizacije "Fedefam", 30. avgust odabran je kao dan koji se u cijelom svijetu obilježava kao dan prisjećanja i odavanja počasti desetinama hiljada nestalih čije su sudbine i mjesto stradanja nepoznati, a koji su nestali usljed oružanih sukoba, zločina protiv čovječnosti ili flagrantnog kršenja osnovnih ljudskih prava.