{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ministarstvo za ljudska prava: Podrška bržem rješavanju pitanja nestalih

S
30.8.2012. u 17:40
0
0
Ministarstvo za ljudska prava: Podrška bržem rješavanju pitanja nestalih
0
Ministarstvo za ljudska prava: Podrška bržem rješavanju pitanja nestalih
Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, u okviru svojih nadležnosti, u proteklom periodu provelo je niz aktivnosti u stvaranju preduslova za brže rješavanje pitanja nestalih lica, saopšteno je iz ovog ministarstva povodom obilježavanja Međunarodnog dana nestalih.
U toku su i aktivnosti čiji je cilj priznavanje nadležnosti Komiteta za prisilne nestanke čime će biti otvorena mogućnost da taj komitet prima i razmatra podneske od ili u ime pojedinaca iz BiH, koji tvrde da su žrtve kršenja odredbi ove konvencije.

Priznavanjem nadležnosti Komiteta biće otvorena i mogućnost da Komitet prima i razmatra podneske u kojima država članica tvrdi da neka druga država članica ne ispunjava svoje obaveze prema ovoj konvenciji.

Obilježavanje Međunarodnog dana nestalih prilika je da se i osim postignutog napretka u rješavanju sudbine nestalih lica u BiH, još jednom skrene pažnja svim nosiocima vlasti da je ovo jedno od najznačajnih pitanja ljudskih prava sa kojim se suočava BiH, ističe se u saopštenju.

Istina o žrtvama, odnosno njihovom stadanju ma koliko bolna bila, jedan je od snažnijih podsticaja u procesu uspostavljanja povjerenja i izgradnji demokratskog društva u BiH.

Jedna od brojnih posljedica strahovitih stradanja i razaranja početkom posljednje decenije prošlog vijeka, sa kojim su se suočili i građani i vlast BiH, jeste nestanak više od 30.000 građana BiH, podsjećaju u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Nažalost i dan-danas, iako je od završetka tog teškog razdoblja u istoriji BiH prošlo više od 17 godina, još između 8.500 do 9.000 lica vode se kao nestalo, a njihove porodice nastavljaju da žive u neizvjesnosti, bolu i nadi da će dobiti vijesti o sudbini nestalih srodnika.

Na preporuku radne grupe UN za nestala lica, a na inicijativu južnoameričke nevladine organizacije "Fedefam", 30. avgust odabran je kao dan koji se u cijelom svijetu obilježava kao dan prisjećanja i odavanja počasti desetinama hiljada nestalih čije su sudbine i mjesto stradanja nepoznati, a koji su nestali usljed oružanih sukoba, zločina protiv čovječnosti ili flagrantnog kršenja osnovnih ljudskih prava.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: