Ostvarivanje prava
0

Ministarstvo za ljudska prava: Moramo imati senzibilitet prema osobama s invaliditetom

S.H.P.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH zajedno s Vijećem za osobe s invaliditetom BiH svake godine obilježava Međunarodni dan osoba s invaliditetom. Ovog puta tema konferencije bila je "Primjeri dobre prakse saradnje organizacija osoba s invaliditetom i lokalnih zajednica u BiH".

U fokusu konferencije bila je saradnja lokalnih zajednica s nevladinim sektorom koji se bavi ljudskim pravima osoba s invaliditetom.

"Svi moramo imati senzibilitet za osobe s invaliditetom i svako od nas treba dati jedan pristup koji je ljudski i u skladu s evropskim standardima", kazao je zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Predrag Jović.

Predsjednica Vijeća za osobe s invaliditetom u BiH Gospava Rađen-Radić kazala je da su organizacije osoba s invaliditetom nastale kao potreba za uklanjanjem određenih barijera i činjenja života efikasnijim, potpunijim i fleksibilnijim u cilju integracije osoba s invaliditetom u zajednicu.

"Bitno je napomenuti da je svaka lokalna zajednica, ukoliko prepozna organizacije osoba s invaliditetom, koje djeluju na lokalnom nivou, izuzetan resurs u razvijanju partnerske saradnje s njima. Na taj način će napredovati i proces transformacije društva učiniti bržim i kvalitetnijim", kazala je Rađen-Radić.

Sekretarka Vijeća osoba s invaliditetom BiH Elvira Bešlija kazala je da je zadovoljna što je jedno ovakvo Vijeće uopće osnovano, no ne može biti zadovoljna koliko država brine o osobama s invaliditetom.

"Kao osoba s invaliditetom nisam zadovoljna odnosom države prema nama. Mi osobe s invaliditetom živimo taj život stalno. Mi ne želimo da politika bude dio našeg života, da se mi bavimo njima, a oni nama. Oni nama otežavaju svakodnevni život. Većina stvari je u zakonodavstvu dobro riješena, ali se u prasi često ne primjenjuje. Tu je i problem obrazovanja, gdje smo također diskiminisani. Osim toga i ostvarivanje svih prava osoba s invaliditetom je veoma teško", kazala je Bešlija.

Konferenciji su prisustvovali predstavnici Vijeća za osobe s invaliditetom BiH, UNDP-a, institucija BiH, Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko Distrikta, predstavnici kancelarije ombudsmena za ljudska prava BiH, ombudsmena za djecu Republike Srpske te predstavnici udruženja osoba s invaliditetom.