BiH
0

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH o nelegalnoj gradnji na području Kotorskog

FENA
Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH svjesno veličine problema sa kojim se više od sedam godina suočavaju Bošnjaci povratnici u Kotorsko i negativnih posljedica koje iz toga mogu proizaći, još jednom je apeliralo na nadležne organe Općine Doboj i RS-a da zabrane i spriječe nelegalnu gradnju na poljoprivrednom zemljištu u vlasništvu Bošnjaka.
  • Ministarstvo za ljudska prava i zbjeglice BiH, povodom protesta Bošnjaka iz Kotorskog ispred zgrade Ureda visokog predstavnika (OHR) u Sarajevu, neće odustati od zahtjeva da sve nadležne institucije koje su uključene i odgovorne za rješavanje ovog problema moraju uticati na smirivanje stanja i efikasnim mjerama spriječiti nelagalnu gradnju na području Kotorskog, saopćeno je iz Ministarstva.

U saopćenju se navodi da već duže vrijeme Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH nastoji pomoći u rješavanju problema u Kotorskom koji su nastali usljed izgradnje stambenih objekata raseljenih osoba srpske nacionalnosti sa područja Federacije BiH, na osnovu dozvole OHR o izuzeću, koja je povučena 2003. godine kada je stupio na snagu Zakon o građevinskom zemljištu RS-a.

Kako su u posljednje vrijeme zaoštreni međunacionalni odnosi, posebno zbog nelegalne gradnje crkve u Kotorskom, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH je nastojalo uticati na nadležne vlasti u Općini Doboj i Republici Srpskoj da zabrane i spriječe nelegalnu gradnju, pogotovo imajući u vidu dugotrajan sudski i upravni spor u vezi sa zemljištem u Kotorskom.

Nastojeći, u skladu sa svojim nadležnostima, pomoći u rješavanju ovog problema, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH uzima u obzir prava povratnika bošnjačke nacionalnosti i prava raseljenih osoba srpske nacionalnosti sa područja Federacije BiH koji su korisnici građevniskih parcela i koji su započeli izgradnju kuća na prostoru dobojske Mjesne zajednice Kotorsko.

Iako limitirano nadležnošću, u pogledu uticaja na rješavanje sudskih i upravnih postupaka koji su u toku, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH je ranije upućivalo urgenciju nadležnim sudovima u Republici Srpskoj i sada Ustavnom sudu BiH, da ubrzaju postupak odlučivanja po apelacijama Bošnjaka povratnika u vezi sa rješavanjem imovnsko-pravnih sporova oko dodijeljenog zemljišta u Kotorskom.

U proteklom periodu, ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safet Halilović održano je nekoliko sastanaka sa predstavnicima Općine Doboj, građanima i nadležnim službama Općine Doboj i Republike Srpske na kojim nije potignuto rješenje.

Također, Ministarstvo još nije dobilo sve tražene relevantne podatke o sadašnjim korisnicima dodijeljenih parcela, kompletne podatke o stepenu izgrađenosti započetih stambenih objekata, kao i podake o statusu imovine raseljenih osoba sa područja Federacije BiH koji su korisnici ovih stambenih objekata. Bez ovih podataka nije moguće pripremiti kompletan i relevantan izvještaj i sa prijedlogom mjera dostaviti ga Vijeću ministara BiH i svim zainteresiranim stranama u ovom predmetu, saopćeno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.