Lažni namještenici
83

Ministarstvo za boračka pitanja KS ostalo bez dvije uposlenice zbog nezakonitih imenovanja

Piše: I. Čavčić
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ministarstvo za boračka pitanja KS, koje je predvodio ministar Muharem Fišo, ostalo je bez dvije uposlenice zbog nezakonitog imenovanja, saznaje Klix.ba.

Denalda Poljak i Mia Behram dobile su rješenje o prestanku radnog odnosa 5. decembra 2018. godine, nakon inspekcijskog nadzora kojim je utvrđeno da je prijem dviju uposlenica izvršen suprotno Zakonu o namještenicima u organima državne službe u Federaciji BiH.

U Ministarstvu za boračka pitanja KS raspisani su interni oglasi za prijem namještenika 19. februara 2016. i 5. septembra 2018. godine. Primljene su Denalda Poljak i Mia Behram, obje iz Fonda Kantona Sarajevo za zaštitu i održavanje grobalja šehida i poginulih boraca.

Denalda Poljak primljena je na radno mjesto viši referent - tehnički sekretar, da bi rješenjem od 9. maja 2018. godine bila raspoređena na radno mjesto višeg referenta za poslove unosa podataka, informatičke poslove i arhivu u Sektoru za boračko-invalidsku zaštitu.

Mia Behram je 5. septembra 2018. godine došla na radno mjesto svoje bivše kolegice iz Fonda Kantona Sarajevo za zaštitu i održavanje grobalja šehida i poginulih boraca, tačnije, na radno mjesto viši referent - tehnički sekretar.

Federalni upravni inspektorat je, kako saznajemo, nadzor izvršio 28. novembra 2018. godine u prisustvu bivšeg ministra Muharema Fiše. Utvrđeno je da su pravo prijavljivanja na ovaj oglas imali namještenici iz organa državne službe svih nivoa vlasti u FBiH.

"Zaključuje se da je izrečena imperativna odredba ko se može prijaviti na interni oglas (namještenici iz organa državne službe), što je u konkretnom slučaju rukovodilac Subjekta nadzora zanemario i imenovane uposlenice internim oglasom preuzeo iz Fonda Kantona Sarajevo za zaštitu i održavanje grobalja šehida i poginulih boraca", navodi se u zapisniku Federalnog upravnog inspektorata.

Rješenja o prestanku radnog odnosa uručena su im je zato što su primljene u radni odnos suprotno odredbi člana 21. stav 2. Zakona o namještenicima u organima državne službe u Federaciji BiH.

Federalni upravni inspektorat djelovao je, kako saznajemo, po prijavi Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo, čiji predstavnici nisu bili voljni davati komentare o navedenom slučaju.