|

Ministarstvo za boračka pitanja KS isplatilo 1,2 miliona KM BPS-ovoj fondaciji "Pravednost"

Ministarstvo za boračka pitanja KS isplatilo 1,2 miliona KM BPS-ovoj fondaciji "Pravednost"
265
Piše: Ibro Čavčić
11.4.2018. u 09:42
201
komentara
265

dijeljenja
Ministarstvo za boračka pitanja KS isplatilo 1,2 miliona KM BPS-ovoj fondaciji "Pravednost" Muharem Fišo i Semir Halilović (Foto: Klix.ba)
Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo na čelu s BPS-ovim ministrima – bivšim Faidom Hećom i aktuelnim Muharemom Fišom, isplatilo je, odnosno odobrilo, Fondaciji za zaštitu historijskih činjenica "Pravednost" (naknadno preimenovanoj u "Pravda") od 2014. do 2018. ukupno 1.200.000 KM, saznaje Klix.ba.
"Predmet je u radu" – odgovor je iz Tužilaštva KS na naš upit o tome da li je pokrenuta istraga u vezi s Fondacijom za zaštitu historijskih činjenica "Pravednost", preimenovanoj 2017. godine u "Pravda", čiji je osnivač zastupnik Bosanskohercegovačke patriotske stranke (BPS) u Skupštini Kantona Sarajevo Semir Halilović.

Posljednji javni poziv za finansiranje projekata pružanja pravne i druge pomoći u korist osumnjičenih i optuženih bivših pripadnika Oružanih snaga RBiH u predmetima ratnih zločina objavljen je 13. februara 2018. godine.

Kako saznajemo, Fondaciji za zaštitu historijskih činjenica "Pravda" je, od ukupnog navedenog iznosa, samo za ovu godinu odobreno 210 hiljada KM, a sredstva još nisu uplaćena na račun fondacije. Za prethodnu, 2017. godinu, uplaćeno im je 270 hiljada KM.

Abeceda pravednostiPredsjednik BPS-a Sefer Halilović, koji je cijelu svoju poratnu političku karijeru gradio na ratnim trofejima i žustroj kritici SDA, na predizbornim skupovima 2012. godine potencirao je svoje uobičajene fraze o prevarenoj i opljačkanoj boračkoj populaciji, socijalnoj pravdi, političkim ubistvima i neizostavnim obećanjima da će doći do tobožnjih promjena ukoliko BPS dobije povjerenje građana.

"Upozorili smo borce da će od njih napraviti sirotinju. Samo u Sarajevskom kantonu ima 250 boračkih udruženja. U Federaciji BiH ima više od hiljadu boračkih udruženja. Formiranjem udruženja razbili su borce da bi od njih napravili hamale koje mogu kupiti za 20 maraka, da bi za njih glasali. Sve da bi oni ostali više na vlasti, da bi se još više napljačkali", kazao je Halilović na jednom od predizbornih skupova 2012. godine.

Foto: Klix.ba Foto: Klix.ba


Indikativno je da Haliloviću mlađem, koji je vjerovatno bio nadahnut govorom svoga oca Sefera Halilovića, nije trebalo dugo da stane na put toj historijskoj nepravdi pa umjesto boračkog udruženja, zajedno s Medinom Delalić, Nusretom Halilovićem, Seadom Gajevićem i Smajom Halilovićem osnuje Fondaciju za zaštitu historijskih činjenica "Pravednost". Kao članovi Upravnog odbora imenovani su Adnan Velagić, Mesud Hero, Anisa Medar i Maja Kundačina. Svi navedeni su članovi ili simpatizeri BPS – Sefer Halilović.Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo, na čelu s BPS-ovim ministrima – bivšim Faidom Hećom i aktuelnim Muharemom Fišom, je prema dostupnim podacima Fondaciji za zaštitu historijskih činjenica "Pravednost", odnosno "Pravda", od 2013. do 2018. godine odobrilo sredstva u ukupnom iznosu od 1.200.000 KM.

U međuvremenu, tačnije u proljeće 2015. godine, lider BPS-a Sefer Halilović zajedno s liderom SDA Bakirom Izetbegovićem potpisuje sporazum o političkoj saradnji, zajedničkom djelovanju i jedinstvenom nastupu za mandatni period 2015.–2018. Ljubav nije dugo potrajala pa su BPS, A SDA i SBiH završile neslavno u nastojanju da s Izetbegovićem i Čovićem uđu u vlast na federalnom nivou. Isto se, potom, desilo i s DF-om.

Semir Halilović Semir Halilović


Prešutni dogovor BPS-a i SDA je, međutim, ostao do danas pa i jedni i drugi sinhronizovano izvlače sredstava iz kantonalnih ministarstava, preko različitih udruženja. I naravno, jedni drugima ne predstavljaju nikakvu smetnju, sve dok se u javnom prostoru, naročito na društvenim mrežama, verbalno razilaze i sukobljavaju.

Malo (potencijalnim) zločincima, malo namaSud BiH je Edina Džeku 2015. godine osudio na kaznu zatvora u trajanju od 13 godina zbog ratnog zločina nad hrvatskim civilima i vojnicima u hercegovačkom selu Trusina. Fondacija za zaštitu historijskih činjenica "Pravednost" je za potrebe odbrane, prije izricanja drugostepene presude ratnom zločincu Džeki, refundirala troškove urađenih ekspertiza. Za dvije ekspertize, čiji je autor bivši KOS-ovac i aktuelni BPS-ovac Mustafa Čandić, izdvojeno je 40 hiljada KM.

Mustafi Čandiću je godinu poslije, tačnije 2015. godine, za otkup građe (dokumenti, pravilnici, mape, fotografije, šeme, knjige i slično) isplaćeno 30 hiljada KM.

Kako Čandić nije jedini BPS-ov stručnjak kojem su dodjeljivana sredstva iz Fondacije za zaštitu historijskih činjenica "Pravednost", na platnoj listi se našao i tadašnji BPS-ov zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Zaim Backović. Njemu je za dvije ekspertize 2014. godine isplaćeno 20 hiljada KM. Na platnoj listi su se našla i druga imena, mahom pripadnici i simpatizeri BPS-a.

Fondacija "Pravednost" je 2014. godine Nedeljku Veraji za izradu "Stručne ekspertize organizacione šeme GŠ OSRBiH od 9. 8. 1993." isplatila iznos od 13 hiljada konvertibilnih maraka. Osim toga, otkupili su dokumente od bivše članice Upravnog odbora Fondacije "Pravednost" Nermine Dučić, koje su prema Finalnom izvještaju o realizaciji sredstava za 2014. godinu platili 4.100 KM.

Finalni izvještaj o realizaciji sredstava za 2014. godinu Finalni izvještaj o realizaciji sredstava za 2014. godinu


Klix.ba je u posjedu više bankovnih izvoda iz različitih vremenskih perioda, na kojima su pobrojane uplate Fondacije za zaštitu historijskih činjenica "Pravednost" po imenima i prezimenima, kao i po iznosima uplata. Napominjemo da smo imenovane odabrali nasumično, iako se na platnoj listi nalaze mnoga druga poznata i manje poznata imena i prezimena kao što su Mensur Peljto, Nihad Bojandžić, Ahmed Sejdić, Edhem Žilić, Mehmed Kaminić i drugi.Fondacija za zaštitu historijskih činjenica "Pravednost" uplatila je 2016. godine Nerminu Kalemberu, Fadilu Čoviću, Halidu Čoviću, Šerifu Mešanoviću, Mustafi Đeliloviću, Neziru Kaziću, Mirsadu Šabiću i Bećiru Hujiću ukupno 20 hiljada KM pomoći, odnosno svima po 2.500 KM. Tužilaštvo BiH navedenoj grupi na teret stavlja zločin počinjen na području općine Hadžići u logorima u "Silosu", kasarni "Krupa" i Osnovnoj školi "9. maj". Sud BiH im je, nakon više od šest godina suđenja, za 4. juni 2018. godine zakazao izricanje presude.

Edhemu Godinjaku, kojem se zajedno s ostalima sudi za zločine počinjene nad zarobljenicima i civilima na području Trnova, "Pravednost" je 2016. godine isplatila finansijsku pomoć od 4.000 KM. Na teret im je stavljeno učešće u zločinačkom poduhvatu s ciljem ubijanja i zatvaranja Srba u selima na području Trnova. Prema optužnici, Godinjak je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Trnovo.

Osim toga, na platnoj listi se nalaze i imena i prezimena pojedinih osnivača i članova Upravnog odbora Fondacije za zaštitu historijskih činjenica "Pravednost", koji su isplaćivani po ugovoru o djelu.

"Pravednost", odnosno "Pravda", nije jedina organizacija u oblandi BPS-a pa se uz nju spominju portal BNN.ba i Udruženje Centar za strateška kretanja. Udruženje zastupaju i predstavljaju Aldina Rovčanin, Maja Kundačina, Senad Beširević i Davut Zaljević. Aldina Rovčanin je, ujedno, i glavna i odgovorna urednica portala BNN.ba.Ministarstvo za boračka pitanja KS, na čelu s ministrom Muharemom Fišom, oglušilo se na naše brojne upite o tome da li su budžetska sredstva dodjeljivana Centru za strateška kretanja. Isto kao i na upite u vezi s Fondacijom "Pravednost"...
Prijavi grešku


Komentari (201)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...