Osudili izjave
87

Ministarstvo vanjskih poslova reagovalo na izjave Bojana Vujića: Njegov nastup govori o njemu, a ne o BiH

V. K.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine osudilo je izlaganje stalnog predstavnika Bosne i Hercegovine pri UN-u i ostalim međunarodnim organizacijama u Ženevi, ambasadora Bojana Vujića na sjednici Vijeća za ljudska prava Ujedinjenih nacija.
Kako su naglasili, iznesene tvrdnje ambasadora Vujića ne predstavljaju stav države već zloupotrebu pozicije.

"Izjave Vujića ili bilo čiji slični lični istupi ne mogu nanijeti štetu ugledu i imidžu Bosne i Hercegovine o čemu svjedoče brojne prispjele reakcije čuđenja na ovakav, po lični dignitet ambasadora Vujića, degradirajući istup, a koje su upućene od strane zvaničnika i prijatelja naše države. Njegov nastup govori o njemu lično, a nikako o državi Bosni i Hercegovini", saopćeno je.

Poručili su kako Vujićeve izjave predstavljaju maliciozne dezinformacije.

"Ministarstvo vanjskih poslova BiH na čelu sa ministrom Elmedinom Konakovićem uspjelo je poslati prave poruke i isporučiti istinu o napretku koji je Bosna i Hercegovina napravila u posljednjih godinu dana, te stoga nikakve maliciozne dezinformacije ne mogu uticati na pozitivne procese koji su u toku", naveli su.

Podsjetimo, Ambasador BiH pri UN-u u Ženevi Bojan Vujić obratio se na sjednici Vijeća za ljudska prava Ujedinjenih nacija gdje je rekao da je "priliv stranih džihadista ozbiljna teroristička prijetnja iz BiH".

"Nažalost, čak i dok BiH radi ka pristupanju EU, zapadne vlade su primijetile da je ona i dalje ključni izvor terorističkih prijetnji. Na primjer, američki State Department je prošle godine napisao da, citiram, 'terorističke grupe nastavljaju s planiranjem mogućih napada u BiH'. Slično tome, prošlogodišnji izvještaji italijanskih obavještajnih službi sugerišu da u BiH danas djeluje do 20 islamističkih terorističkih grupa", dio je Vujićevog govora.