Historijska odluka
69

Ministarstvo vanjskih poslova Izraela o preimenovanju ulica u Mostaru: Ovo će ojačati naše odnose

S. Š.
Stari Most u Mostaru (Foto: G. Š./Klix.ba)
Stari Most u Mostaru (Foto: G. Š./Klix.ba)
Prije nekoliko dana je Gradsko vijeće Mostara donijelo Odluku o promjeni naziva ukupno šest ulica koje su nosile imena ustaških kadrova. Ovakav potez pozdravili su brojni politički, domaći i inostrani zvaničnici, a sada je podršku dalo i Ministarstvo vanjskih poslova Izraela.

Na svom zvaničnom Twitter profilu, Ministarstvo vanjskih poslova u Izraelu čestitalo je gradu Mostaru na ovoj "historijskoj odluci".

Dodali su također da će ovakva odluka, nesumnjivo, ojačati međunarodne odnose Bosne i Hercegovine i Izraela.

Podsjetimo, odlukom Gradskog vijeća Mostara, ulica koja je nosila naziv Mile Budaka od sada će biti Ulica Alekse Šantića, a Ulica Vokića i Lorkovića bit će Ulica Tina Ujevića.

Također, ulica Rafaela Bobana mijenja fra Ljudevit Lasta, zatim će Ulicu Đure Spuževića zamijeniti Ico Voljevica, umjesto Ulice Jure Francetića bit će Humska ulica, dok će Ulicu Ive Zelenike mijenjati naziv Ciglana.

Međutim, ovim tema o mijenjaju naziva ulica u Mostaru neće biti zaustavljena s obzirom na to da je vijećnica Irma Baralija ispred Naše stranke tražila da žene koje su ostavile trag u ovome gradu također dobiju ulicu, posebice jer Mostar ima najmanje ulica nazvanih po ženama.