{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ministarstvo vanjskih poslova BiH se neće miješati u odnose Gruzije i Južne Osetije

Klix.ba
10.1.2018. u 16:24
7
42
Ministarstvo vanjskih poslova BiH se neće miješati u odnose Gruzije i Južne Osetije
7
Ministarstvo vanjskih poslova BiH se neće miješati u odnose Gruzije i Južne Osetije
Foto: Arhiv/Klix.ba
Povodom diplomatske note koju je Gruzija uputila Bosni i Hercegovini zbog dolaska delegacije Južne Osetije na čelu s Anatolijem Bibilovim u Bosnu i Hercegovinu, Ministarstva vanjskih poslova BiH izražava stav da Bosna i Hercegovina i Gruzija imaju dobre i prijateljske odnose zasnovane na uzajamnom poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta, te se neće miješati u problem između države i njene samoproglašene pokrajine.
"S obzirom da je problem samoproglašenja nezavisnosti gruzijske pokrajine Južne Osetije otvoreno pitanje za koje se nadamo da će dvije strane pronaći rješenje, Bosna i Hercegovina zauzima stav nemiješanja u unutrašnja pitanja drugih država i izražava nadu da će problemi biti riješeni mirnim putem i posredstvom dijaloga strana koje imaju suprotstavljena gledišta", naveli su iz Ministarstva vanjskih poslova.

Tvrde da dolazak delegacije nije službeno najavljne, niti je Ministarstvo vanjskih poslova na bilo koji način bilo obaviješteno ili uključeno u dolazak i boravak delegacije.

"Odgovor na notu Gruzije će biti pripremljen u skladu s prethodno navedenim navodima i u skladu s pozitivnom diplomatskom praksom očuvanja bilateralnih odnosa dvije zemlje", navodi se u saopćenju.

Ministar vanjskih poslova Igor Crnadak će sutra, 11. januara 2018. godine 16 sati, u kabinetu člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske u Banjoj Luci, održati konferenciju za medije na ovu temu kao i na temu sastanka s ministrom vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peterom Sijartom koji će se održati sutra u Budimpešti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: