Nezakonit sastav
7

Ministarstvo upozoreno: Član Odbora za žalbe policijskih službenika je i jedan penzioner

A. D.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Nakon što je rješenjem Ministarstva sigurnosti BiH utvrđeno da je jedan od članova Odbora za žalbe policijskih službenika metalurg po zanimanju, pa tako nikako nije mogao postati član ovog odbora, prema raspoloživim informacijama je upitan još jedan član.
Riječ je o Semiru Pašanbegoviću, policijskom službeniku Granične policije BiH, koji je trenutno penzioner! To stoji u aktu upućenom Ministarstvu sigurnosti BiH.

Kako se navodi, Pašanbegoviću je 22. novembra 2019. prestao radni odnos u Graničnoj policiji BiH zbog odlaska u penziju, no on je i dalje član Odbora za žalbe policijskih službenika, važnom tijelu u sigurnosnom sistemu BiH.

Ovaj odbor, koji je imenovan posljednji put u maju 2017., nadležan je za donošenje odluka po žalbama koje podnesu policijski službenici protiv odluka koje su donijela policijska tijela BiH oko statusa policijaca ili u slučajevima propusta policijskog tijela.

Budući da je Pašanbegović penzioner, tako ovaj odbor na čijem čelu je Samir Rizvo iz Ministarstva sigurnosti BiH djeluje nezakonito, jer u njemu moraju biti četiri, a sada su tri policijska službenika.

Podsjetimo, Ministarstvo sigurnosti je 13. februara ove godine uputilo dopis Direkciji za koordinaciju policijskih tijela radi dostave službenih podataka kojima raspolažu u svojim zvaničnim evidencijama za člana Odbora Ljubana Glavočevića.

Odgovor Direkcije, navode iz Ministarstva sigurnosti, jeste da je Glavočević stekao stručnu spremu sedmog stepena i stručni naziv diplomirani inžinjer metalurgije na sveučilištu u Zarebu, metalurški fakultet u Sisku od 27. marta 1996. godine, te tako ne bi smio biti imenovan u Odbor.