|

Ministarstvo u Sarajevu raspisalo konkurs za zapošljavanje 11 državnih službenika

Ministarstvo u Sarajevu raspisalo konkurs za zapošljavanje 11 državnih službenika
198
Er. M.
1.11.2019. u 09:51
37
komentara
198

dijeljenja
Ministarstvo u Sarajevu raspisalo konkurs za zapošljavanje 11 državnih službenika Foto: T. S./Klix.ba
Ministarstvo finansija Kantona Sarajevo raspisalo je putem Agencije za državnu službu FBiH javne konkurse za prijem 11 državnih službenika. Među njima je i pozicija stručnog saradnika za računovodstvo, a na koju mogu konkurisati i osobe sa završenim fakultetom za menadžment i turizam.
Agencija za državnu službu Federacije Bosne i Hercegovine je na zahtjev Ministarstva finansija Kantona Sarajevo, a na čijem čelu se nalazi ministar Amel Kovačević, raspisala tri javna konkursa na kojima je oglašeno 11 radnih mjesta državnih službenika. Riječ je o trenutno aktivnim konkursima na koje mogu aplicirati zainteresovani kandidati koji ispunjavaju tražene uslove.

Jedna od posebno zanimljivih pozicija svakako jeste pozicija stručnog saradnika za računovodstvo u Ministarstvu finansija KS (jedan izvršilac) i to iz razloga što se na ovo radno mjesto mogu prijaviti kandidati sa diplomom ekonomskog fakulteta ili fakultet za menadžment i turizam. U konkursu se od kandidata ne traži mnogo, jer pored fakultetske diplome, dakle ekonomskog fakulteta ili pak fakulteta menadžmenta i turizma, potrebno je imati jednu godinu radnog staža u struci i poznavati rad na računaru.

U opisu posla stručnog saradnika za računovodstvo, kako je navedeno u javnom konkursu, između ostalog je i unos faktura i dobavljača (Obrazac 2,3,4) u Glavnu knjigu i pomoćne knjige, prije unosa faktura i dobavljača provjera formalne i materijalne ispravnost dokumentacije, ispravnost kontiranja, raspoloživosti sredstava u budžetu za tu namjenu, kreiranje i izrađivanje računovodstvenih izvještaja iz Glavne knjige i na osnovu njih analiziranje računovodstvenog stanja, ukupno i po segmentima, potrebno za efikasnije finansijsko upravljanje, davanje instrukcija vezanih za ispravke pogrešnih knjiženja i obavljanje ispravke uočenih grešaka.

Pored ovog konkursa, Ministarstvo finansija KS uskoro će dobiti i državne službenike koji će biti zaposleni na radnim mjestima stručni saradnik za plaćanje (jedan izvršilac) i stručni saradnik za obradu plaća (jedan izvršilac). Na ove pozicije ne mogu konkurisati osobe sa završenim fakultetom menadžmenta i turizma, već isključivo kandidati koji su diplomu prvog, drugog ili trećeg ciklusa Bolonjskog studiranja stekli na ekonomskom fakultetu.

Ministarstvo finansija KS raspisalo je i javni konkurs za prijem sedam stručnih saradnika za budžet i analizu budžeta (analitičar). Na ovaj konkurs mogu aplicirati osobe koje imaju jednu godinu radnog staža u struci, koje poznaju rad na računaru i koje imaju isključivo završen ekonomski fakultet. Dakle, fakultet menadžmenta i turizma u ovih sedam slučajeva ne dolazi u obzir.

Radni odnos na neodređeno vrijeme, nakon završene konkursne procedure, u Ministarstvu finansija KS zasnovat će i osobe koje budu primljene na poziciju budžetskog inspektora. U ovom slučaju uslovi su nešto zahtjevniji s obzirom na to da se u tekstu oglasa traži da kandidati imaju tri godine radnog staža i da poznaju rad na računaru. Također, za razliku od prethodnih deset radnih mjesta, gdje kandidati mogu konkurisati s fakultetskom diplomom "teškom" 180 ECTS-ova, kandidati za poziciju budžetskog inspektora moraju imati diplomu koja se vrednuje sa 240 ECTS studijskih bodova. Završen fakultet menadžmenta i turizma ni u ovom slučaju ne dolazi u obzir, već isključivo završen ekonomski fakultet.

Vlada Kantona Sarajevo je početkom 2019. godine usvojila moratorij na zapošljavanje kojim je zabranila prijem na neodređeno vrijeme u svim kantonalnim organima uprave. Međutim, moratorij ne znači potpunu obustavu zapošljavanja novih državnih službenika s obzirom na to da je ostavljena mogućnost novih zapošljavanja u organima uprave uz saglasnost Vlade Kantona Sarajevo.

Ovaj identičan princip jedno vrijeme je primjenjivala Vlada Federacije Bosne i Hercegovine zbog čega je često bila predmet kritika bosanskohercegovačkih medija, ali i političkih stranaka koje čine opoziciju na nivou entiteta FBiH.

U skladu s tim ministar finansija KS Amel Kovačević za raspisivanje javnih konkursa za prijem 11 državnih službenika morao je dobiti saglasnost Vlade KS.
Prijavi grešku


Komentari (37)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...