Putem ADS-a FBiH
198

Ministarstvo u Sarajevu raspisalo konkurs za zapošljavanje 11 državnih službenika

Er. M.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Ministarstvo finansija Kantona Sarajevo raspisalo je putem Agencije za državnu službu FBiH javne konkurse za prijem 11 državnih službenika. Među njima je i pozicija stručnog saradnika za računovodstvo, a na koju mogu konkurisati i osobe sa završenim fakultetom za menadžment i turizam.

Agencija za državnu službu Federacije Bosne i Hercegovine je na zahtjev Ministarstva finansija Kantona Sarajevo, a na čijem čelu se nalazi ministar Amel Kovačević, raspisala tri javna konkursa na kojima je oglašeno 11 radnih mjesta državnih službenika. Riječ je o trenutno aktivnim konkursima na koje mogu aplicirati zainteresovani kandidati koji ispunjavaju tražene uslove.

Jedna od posebno zanimljivih pozicija svakako jeste pozicija stručnog saradnika za računovodstvo u Ministarstvu finansija KS (jedan izvršilac) i to iz razloga što se na ovo radno mjesto mogu prijaviti kandidati sa diplomom ekonomskog fakulteta ili fakultet za menadžment i turizam. U konkursu se od kandidata ne traži mnogo, jer pored fakultetske diplome, dakle ekonomskog fakulteta ili pak fakulteta menadžmenta i turizma, potrebno je imati jednu godinu radnog staža u struci i poznavati rad na računaru.

U opisu posla stručnog saradnika za računovodstvo, kako je navedeno u javnom konkursu, između ostalog je i unos faktura i dobavljača (Obrazac 2,3,4) u Glavnu knjigu i pomoćne knjige, prije unosa faktura i dobavljača provjera formalne i materijalne ispravnost dokumentacije, ispravnost kontiranja, raspoloživosti sredstava u budžetu za tu namjenu, kreiranje i izrađivanje računovodstvenih izvještaja iz Glavne knjige i na osnovu njih analiziranje računovodstvenog stanja, ukupno i po segmentima, potrebno za efikasnije finansijsko upravljanje, davanje instrukcija vezanih za ispravke pogrešnih knjiženja i obavljanje ispravke uočenih grešaka.

Pored ovog konkursa, Ministarstvo finansija KS uskoro će dobiti i državne službenike koji će biti zaposleni na radnim mjestima stručni saradnik za plaćanje (jedan izvršilac) i stručni saradnik za obradu plaća (jedan izvršilac). Na ove pozicije ne mogu konkurisati osobe sa završenim fakultetom menadžmenta i turizma, već isključivo kandidati koji su diplomu prvog, drugog ili trećeg ciklusa Bolonjskog studiranja stekli na ekonomskom fakultetu.

Ministarstvo finansija KS raspisalo je i javni konkurs za prijem sedam stručnih saradnika za budžet i analizu budžeta (analitičar). Na ovaj konkurs mogu aplicirati osobe koje imaju jednu godinu radnog staža u struci, koje poznaju rad na računaru i koje imaju isključivo završen ekonomski fakultet. Dakle, fakultet menadžmenta i turizma u ovih sedam slučajeva ne dolazi u obzir.

Radni odnos na neodređeno vrijeme, nakon završene konkursne procedure, u Ministarstvu finansija KS zasnovat će i osobe koje budu primljene na poziciju budžetskog inspektora. U ovom slučaju uslovi su nešto zahtjevniji s obzirom na to da se u tekstu oglasa traži da kandidati imaju tri godine radnog staža i da poznaju rad na računaru. Također, za razliku od prethodnih deset radnih mjesta, gdje kandidati mogu konkurisati s fakultetskom diplomom "teškom" 180 ECTS-ova, kandidati za poziciju budžetskog inspektora moraju imati diplomu koja se vrednuje sa 240 ECTS studijskih bodova. Završen fakultet menadžmenta i turizma ni u ovom slučaju ne dolazi u obzir, već isključivo završen ekonomski fakultet.

Vlada Kantona Sarajevo je početkom 2019. godine usvojila moratorij na zapošljavanje kojim je zabranila prijem na neodređeno vrijeme u svim kantonalnim organima uprave. Međutim, moratorij ne znači potpunu obustavu zapošljavanja novih državnih službenika s obzirom na to da je ostavljena mogućnost novih zapošljavanja u organima uprave uz saglasnost Vlade Kantona Sarajevo.

Ovaj identičan princip jedno vrijeme je primjenjivala Vlada Federacije Bosne i Hercegovine zbog čega je često bila predmet kritika bosanskohercegovačkih medija, ali i političkih stranaka koje čine opoziciju na nivou entiteta FBiH.

U skladu s tim ministar finansija KS Amel Kovačević za raspisivanje javnih konkursa za prijem 11 državnih službenika morao je dobiti saglasnost Vlade KS.