Cijena 130 KM
66

Ministarstvo tvrdi da nema vakcina protiv meningokoka, iz Apoteka Sarajevo kažu da ih imaju

Piše: M. N.
Ministarstvo zdravlja i Zavod za javno zdravstvo FBiH objavili su jučer kako nisu u mogućnosti do 2. augusta osigurati vakcine protiv meningokoka za hodočasnike koji odlaze hadž te su ih savjetovali da vakcine potraže van BiH. Klix.ba saznaje kako su ove vakcine dostupne i da se mogu nabaviti u JU Apoteke Sarajevo.

Kako saznajemo u Uredu za hadž i umru Islamske zajednice BiH, oko 150 hadžija nije primilo ovu vakcinu koja je obavezna kako bi se ušlo u Kraljevinu Saudijsku Arabiju. To im sada predstavlja dodatni trošak na koji nisu računali. Cijena jedne vakcine je 130 KM.

"Ured za hadž najljubaznije moli sve hadžije koji nisu primili pomenutu vakcinu da iz Ureda za hadž što prije izuzmu pasoš i vakcinišu se izvan Bosne i Hercegovine, te u Ured za hadž najkasnije do 2. augusta dostave pasoš i žuti karton", stoji u obavještenju koje je objavljeno u srijedu.

Međutim, nakon poziva poslovnicama JU Apoteke Sarajevo saznali smo da oni u svojim skladištima imaju ove vakcine te ih je moguće naručiti u bilo kojoj njihovoj apoteci.

Ova informacija pokazuje kakva je komunikacija između institucija na različitim nivoima u BiH, što nije prvi put. Zbog ovakve (dez)informacije nadležnog ministarstva i zavoda na federalnom nivou, hadžije su mogle biti izložene mnogo većim troškovima ili čak biti spriječeni da odu na hadž.

Ove vakcine su inače vrlo tražene u zemljama Evrope, ali nerijetko vlada nestašica, pogotovo u BiH i zemljama regije.

Kako je za BHT ranije rekla epidemiologinja Kantonalnog zavoda za javno zdravstvo Sarajevo dr. Zarema Obradović, Zavod je imao dovoljno vakcina za svoje potrebe, ali nisu računali na nove pacijente, s obzirom da ove vakcine u ostalim dijelovima BiH. Jedan od razloga je, prema tvrdnjama dr. Obradović, taj što su BiH i regija mala tržišta, pa dobavljači nemaju interesa za tendere.

Kako smo istražili, i u zemljama regije nije idealna situacije, ali imaju vakcine. Buduće hadžije bi trebale kontaktirati zavode za javno zdravstvo zemalja u regiji i raspitati se u koji gradi u ustanovu tačno da odu kako ne bi bespotrebno putovali.

Cijene variraju te se u zemljama regije kreću oko 100 KM, ali u cijenu nisu uračunate usluge davanja kao i eventualni dodatni troškovi za strane državljane.

Meningokokna bolest je zarazna bolest rasprostranjena po cijelom svijetu. Subsaharsko područje Afrike smatra se endemičnim područjem s najvećim brojem oboljelih. Uzročnik meningokokne bolesti je bakterija koja se naziva Neisseria meningitidis tj. meningokok i koja živi na sluznici nosa i ždrijela isključivo čovjeka. Prenosi se vrlo lako u kontaktu s osobom koja je kliconoša ili već oboljela (porodično okruženje, kihanje i kašljanje, ljubljenje, gusti smještaj u spavaonicama, pijenje iz istih čaša...). Zaražena osoba pod hitno se mora hospitalizirati jer posljedice mogu biti pogubne.