|

Ministarstvo traži od sarajevskih škola informacije o samopovređivanju učenika

Ministarstvo traži od sarajevskih škola informacije o samopovređivanju učenika
2
D. Be.
18.10.2019. u 19:38
6
komentara
2

dijeljenja
Ministarstvo traži od sarajevskih škola informacije o samopovređivanju učenika Ilustracija: Shutterstock
Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS zatražilo je od svih škola na području Kantona Sarajevo informaciju da li su zabilježeni slučajevi samopovređivanja učenika, saznaje Klix.ba.
Ovaj zahtjev stiže samo nekoliko dana nakon pojave trenda samopovređivanja među učenicima koji je zabilježen u jednoj osnovnoj školi u Sarajevu.

"Molimo vas da Ministarstvu dostavite informaciju da li u vašoj školi ima identifikovanih slučaja samopovređivanja učenika. Nadamo se da ćete kao i do sada poduzeti sve mjere i radnje u cilju zaštite najboljeg interesa učenika", navodi se u dokumentu koji potpisuje ministrica Zineta Bogunić.

Istaknuto je da je resorno ministarstvo obavijestilo sve obrazovne ustanove o ovoj negativnoj pojavi.

Foto: Klix.ba Foto: Klix.ba


Ministarstvo je nakon dobijenog dopisa informisalo sve osnovne škole u Kantonu Sarajevo te je zamolilo direktore da održe sastanak s razrednicima od šestog do devetog razreda i ukažu na ovu pojavu.

Od škola se zatražilo da informišu roditelje učenika, organizuju predavanje učenika o ponašanju na društvenim mrežama te poduzmu druge aktivnosti u cilju prevencije ovog negativnog trenda među učenicima.O trendu samopovređivanja učenika osnovnih škola u KS pisalo se tokom prošle godine, ali su nadležni i direktor škole u kojoj su djeca to radila negirali da je došlo do ovakvog incidenta. Prema navodima majki, djeca su na Instagramu napravila grupu gdje su jedni drugima postavljali izazove s rezanjem.
Prijavi grešku


Komentari (6)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...