BiH
23

Ministarstvo: Sječa šume na lokalitetu Ramin greben/Podgradina je planska

Klix.ba
Iz Ministarstva privrede KS su se oglasili u povodu sječe šume na lokalitetu Ramin greben/Podgradina na Bjelašnici istakavši da tu aktivnost provodi KJP Sarajevo-šume i da je ona planska.

"Uvidom u postojeću projektnu dokumentaciju ustanovljeno je da su KJP ‘Sarajevo – šume’ izradile projekt redovne sječe br. OJ0304-42-ZJ te za njega izvršili prijavu redovne sječe na pomenutom lokalitetu nadležnoj kantonalnoj inspekciji za šumarstvo br. 0103-3884-4A/14 23. aprila 2015. godine. Prilikom pregleda pomenute dokumentacije potvrđeno je da stvarni intenzitet sječe u pomenutom odjelu nije prevazišao intenzitet sječa predviđen šumsko-privrednom osnovom, odnosno zvaničnim elaboratom koji predstavlja bazu za projektovanje redovnih sječa", istaknuto je u saopćenju za javnost.

Prema važećoj šumsko privrednoj osnovi, navode iz resornog ministarstva, predviđeni ukupni intenzitet sječa je 14,20 posto, dok je ostvareni intenzitet sječe na ovom području 11,80 posto u odnosu na ukupnu drvnu masu koja se nalazi u odjelu 42.

"Iz navedenog se vidi da nije tačan navod da se radi o zahvatu od 80 posto, kako su pojedini mediji prenijeli. Inače, sječa šume se vrši samo na bazi usvojenog projekta za izvođenje koji je urađen na bazi odobrenih godišnjih i srednjoročnih planova gospodarenja. Projekt za izvođenje mogu izrađivati diplomirani inženjeri/masteri šumarstva sa najmanje dvije godine staža u struci što je propisano članom 12. tačkom 4. Zakona o šumama Kantona Sarajevo.

Infrastruktura koja se pominje u pomenutim objavama, kao što su šumske caste koje vode prema planinarskim domovima na Stanarima i Podgradini su izgrađene od strane šumarskog preduzeća koje vrši i njihovo održavanje. U zimskom periodu, u momentu kada preduzeće nije imalo interes za čišćenje snijega na ovoj putnoj komunikaciji, zbog saradnje sa planinarskim društvom izvršeno je čišćenje puta u većem broju slučajeva proteklih godina", navedeno je.

Traktorski putevi kroz konkretni odjel 42 su izgrađeni za potrebe KJP Sarajevo - šume, a oni su većim dijelom obilježeni kao planinarske staze. Tako izgrađene traktorske vlake, odnosno staze se koriste i na rapolaganju su svim zainteresovanim ljubiteljima prirode. Zbog toga se one redovno održavaju od strane korisnika šuma, u ovom slučaju KJP Sarajevo - šuma, navode iz Ministarstva.

U saopćenju su obećali i da će KJP Sarajevo-šume nakon završetka radova sve oštećene staze sanirati, vratiti ih u prvobitno stanje i staviti na raspolaganje za dalje korištenje.

"Na ovo mjesto, po objavljenim medijskim objavama, izašla je i Kantonalna šumarska inspekcija koja nije konstatovala nedostatke u radu”, navode iz Ministarstva privrede KS.