BiH
0

Ministarstvo sigurnosti očekuje razjašnjenje Frattinijevog stava

FENA
Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine očekuje da čelnici Evropske komisije što prije razjasne zašto je sad već bivši predsjedavajući Evropske unije i komesar za pravdu, slobodu i sigurnost Franco Frattini ostavio Bosnu i Hercegovinu po strani kada je formalno otvorio dijalog o vizama sa zemljama zapadnog Balkana - Srbijom, Albanijom, Crnom Gorom i Makedonijom.

Farttini je dao izjave koje znatno odstupaju od jasnih stavova Evropske komisije i Vijeća EU, a tiču se otvaranja dijaloga BiH s EU o liberalizaciji viznog režima, navodi se.

"Očekujemo da čelnici Evropske komisije što prije razjasne ovu situaciju jer je poslije otvaranja dijaloga sa zemljama zapadnog Balkana Komisija planirala da finalizira mape puta u što kraćem periodu", navedeno je u današnjem saopćenju za javnost Ministarstva sigurnosti BiH koje je potpisao ministar Tarik Sadović.

Ministarstvo ujedno podsjeća na zaključke dokumenta “Unapređenje evropske perspektive zapadnog Balkana” donesene 5. marta u Briselu. Te zaključke Komisija Evropske unije uputila je Vijeću EU i Parlamentu.

“Komisija započinje dijalog sa svim zemljama u regionu da bi što prije uspostavila mape puta o uvjetima potrebnim za liberalizaciju viznog režima. Vijeće i Komisija će posmatrati progres ovog procesa”, zaključeno je tada.

Ministarstvo sigurnosti BiH podsjetilo je danas i na saopćenje izdato nakon sastanka ministara Vijeća Evropske unije 10. marta u Briselu u kojem je Vijeće ponovo podržalo evropsku perspektivu BiH.

Prisjećajući se zaključaka od 28. januara 2008., Vijeće EU je pozdravilo namjeru evropske komisije da uskoro uspostavi dijalog o vizama s BiH, navedeno je u tom saopćenju.