Ministarstvo sigurnosti o tvrdnjama samozvanih eksperata za terorizam

F
FENA
24.10.2008. u 17:23
0
24
Ministarstvo sigurnosti o tvrdnjama samozvanih eksperata za terorizam
0
Ministarstvo sigurnosti o tvrdnjama samozvanih eksperata za terorizam
Udarne pesnice prljave medijske kampanje, samozvani eksperti, nadrianalitičati i mentalni teroristi ne odustaju u svojoj namjeri da oklevetaju zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Tarika Sadovića, saopćeno je danas iz Sadovićevog Kabineta.
- Do kojih granica sežu njihove insinuacije i laži, govori javno izrečena tvrdnja, po kojoj je „ministar Sadović gospodar tajnih arhiva, koji kontroliše sve poslanike i zaposlene u državnim institucijama s pravom pristupa svim dosijeima", uz "neizbježnu" dilemu: ,,ko kontroliše Sadovića?" i ekspresan odgovor na vlastito pitanje: „Abu Hamza ili Abu Mali", navodi se u saopćenju.

U interesu javnosti i radi objektivnog informiranja, u saopćenju naglašavaju sljedeće činjenice: Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti tajnih podataka pripremila je parlamentarna Komisija za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA), na čijem je čelu Mirko Okolić iz SDS-a, "dakle, predstavnik opozicione stranke".

U saopćenju se navodi da Ministarstvo sigurnosti smatra da nije dobro da svi zastupnici i delegati Predstavničkog i Doma naroda Državnog parlamenta imaju pristup tajnim podacima, bez prethodnih provjera i dobijanja odgovarajuće sigurnosne dozvole, kako je predviđeno sadašnjim zakonom.

Dodaje se da je ministar Sadović to javno rekao za parlamentarnom govornicom, prilikom rasprave o principima Zakona.

- Postojeći Zakon o zaštiti tajnih podataka usvojen je još 2005. godine kada je ministar Sadović bio šef poslaničkog kluba u Narodnoj skupštini RS-a, te po logici stvari, nije ni mogao uticati na njegovo donošenje", navodi se u saopćenju i dodaje da u najvećoj mjeri, sigurnosne provjere vrši Obavještajno-sigurnosna agencija BiH (OSA), na osnovu čijih nalaza, ministar formalno potpisuje sigurnosne dozvole.

- Zato s indignacijom i gnušanjem odbacujemo sve prljave i morbidne opservacije samozvanih eksperata za terorizam, nadrianalitičara i telala obavještajnih službi, koji svojim saopćenjima, apelima i otvorenim pismima, svakodnevno „zasipaju" pisane i elektronske medije u Bosni i Hercegovini i njenom okruženju, navodi se u saopćenju iz Sadovićevog kabineta.


Komentari (24)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: