Nema političke volje
82

Ministarstvo sigurnosti BiH traži rješenja za tešku situaciju u kampu Lipa

Dž. L.
Požar u kampu Lipa (Foto: FENA)
Požar u kampu Lipa (Foto: FENA)
Ministarstvo sigurnosti BiH nakon jutrošnjih nemilih scena u privremenom prihvatnom centru Lipa i požara u kojem je veći dio kampa uništen, u intenzivnoj je komunikaciji s lokalnim i međunarodnim institucijama u traženju rješenja za novonastalu situaciju.

S obzirom da prve informacije govore da se radi o namjernoj paljevini, Ministarstvo sigurnosti BiH traži da se provede hitna istraga i utvrde tačni uzroci požara, kojim su dovedene u opasnost životi više od hiljadu osoba koje su tu boravile.

Iz Ministarstva sigurnosti BiH saopćeno je da već duže vrijeme zajedno s lokalnim vlastima, entitetima, ali i na državnom nivou traže trajnija i adekvatnija rješenja za smještaj migranata.

"Nažalost, zbog nepostojanja političke volje da se ovaj problem riješi jedinstveno za područje cijele države, stalnih opstrukcija i nerazumjevanja nadležnih za ovu problematiku, odluka kojom je kamp Lipa proglašen privremenim prihvatnim centru donesena je tek ove sedmice, i zbog zimskih uvjeta nije bilo moguće izvoditi radove na opremanju kampa za boravak tokom nadolazećeg hladnijeg perioda", navode iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Također, lokalne vlasti su odbile zahtjev Ministarstva sigurnosti da se privremeno, dok se Lipa ne opremi kontejnerima i boljim uslovima za boravak, migranti smjeste u kamp Bira.

"Time su sve mogućnosti Ministarstva sigurnosti BiH da u veoma kratkom roku riješi ovu situaciju iscrpljene s obzirom da država BiH na raspolaže vlastitom imovinom kojom bi adekvatno mogla odgovoriti na ove humanitarne izazove, već se mora oslanjati na kapacitete i dobru volju nižih nivoa vlasti", saopćeno je iz državnog ministarstva.

Ministarstvo sigurnosti BiH još jednom poziva institucije sa svih niovoa vlasti da preuzmu svoj dio odgovornosti i učestvuju u pronalaženju rješenja za ovu situaciju i prihate ravnomjeran raspored tereta migrantske krize na području cijele BiH.