Ministarstvo sigurnosti: BiH je uglavnom zemlja tranzita, ali i zemlja destinacije za migrante

A
Anadolija
18.12.2015. u 10:55
0
6
Ministarstvo sigurnosti: BiH je uglavnom zemlja tranzita, ali i zemlja destinacije za migrante
0
Ministarstvo sigurnosti: BiH je uglavnom zemlja tranzita, ali i zemlja destinacije za migrante Foto: Anadolija
Bosna i Hercegovina je uglavnom zemlja tranzita, ali i zemlja destinacije za migrante koji dolaze iz zemalja regije, ocjena je Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine povodom Međunarodnog dana migranata.
Opća skupština Ujedinjenih naroda proglasila je 18. decembra 2000. godine, na desetu godišnjicu usvajanja Međunarodne konvencije za zaštitu prava svih radnika migranata i članova njihovih porodica Međunarodnim danom migranata.

Kako je i Bosna i Hercegovina bila zemlja velikih migracija u posljednjih dvadesetak godina, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice, Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine i Služba za poslove sa strancima BiH podsjećaju na važnost poštivanja prava i položaja migranata.

"Iako se Bosna i Hercegovina u ovom trenutku ne suočava s povećanim prilivom migranata i izbjeglica, ipak smo svjesni situacije u regiji, posebno u susjednim zemljama koje se kao zemlje tranzita svakodnevno suočavaju sa ulaskom hiljada ljudi na njihovom putu prema državama članicama Evropske unije", navode iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Na putu ostvarivanja osnovnih prava i sloboda, migranti se često susreću sa vrlo krupnim preprekama u rješavanju egzistencijalnih problema i ostvarivanju njihovih prava, prema relevantnim međunarodnim konvencijama i drugim pravnim aktima.

"Bosni i Hercegovini predstoji intenziviranje pregovora za pristupanje evroatlantskim integracijama, gdje će se nužno otvoriti pitanje slobodnog kretanja kapitala, roba i usluga, a time i pitanje slobodnog kretanja radne snage. Za rješenjima svih ovih pitanja potrebno je tragati u okviru evropskih institucija, jer će se jedino na taj način osigurati jednakopravan položaj radnika-migranata koji će se iz Bosne i Hercegovine uključivati u tržište radne snage Evropske unije", ocjena je Ministarstva sigurnosti BiH. 

Stoga su Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice, Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine i Služba za poslove sa strancima BiH uputili apel na sve nadležne institucije, posebno one koje se neposrednije bave pitanjima radnika-migranata, da u svakoj prilici poštuju zakonska i ljudska prava svih radnika-migranata i članova njihovih porodica.


Komentari (6)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: