BiH
29

Ministarstvo prometa i komunikacija BiH kupuje novi automobil, ističu da je sve u skladu sa zakonom

Piše: S. H.
Ministarstvo prometa i komunikacija BiH (MPK) pokrenulo je inicijativu za nabavku novog automobila za potrebe zamjenika ministra Saše Dalipagića. Iako u spomenuto ministarstvo još uvijek nije imenovan ministar, ističu da je kupovina novog vozila u skladu sa zakonom i potrebama ministarstva.

Neracionalno trošenje budžetskih sredstava, a naročito kupovina novih automobila za potrebe državnih službenika, tema je koja uvijek privlači pažnju javnosti. Tako se nedavno pojavila informacija da je Ministarstvo prometa i komunikacija BiH naručilo novi automobil (najvjerovatnije Passat) u iznosu do 50.000 KM.

Prvo pitanje koje se nameće jeste opravdanost i stvarne potrebe za kupovinu novog automobila. S druge strane upućene su kritike jer u spomenutom ministarstvu još uvijek nije imenovan novi ministar, nakon smjene DF-ovog kadra Slavka Matanovića, te je problematizirano ko je je uopšte potpisao odluku o nabavljanju novog automobila.

Igor Pejić, sekretar MPK-a BiH u razgovoru za Klix.ba ističe kako u kupovini novog automobila, za potrebe ministarstva nema ništa sporno, te da je sve urađeno u skladu sa zakonskom procedurom.

"Putničko vozilo se nabavlja za potrebe Ureda zamjenika ministra, jer je službeno vozilo kojeg je od 2007. godine koristio Ured zamjenika ministra, odnosno zamjenici Poljašević, Simić, Vidović i sadašnji Dalipagić, zbog evidentne dotrajalosti, učestalih kvarova nakon devetogodišnjeg korištenja i pređenih skoro 400.000 km prodato, te se radi o uobičajenom i postupku koji je planiran u prethodnoj godini", istakao je Pejić.

Prema Pravilniku o uvjetima nabavke i načinu korištenja službenih vozila u institucijama Bosne i Hercegovine kojeg je donijelo Vijeće ministara Bosne i Hercegovine 2014. godine, definirane su klase službenih vozila. Tako automobil koji nabavlja MPK-a BiH spada u vozilo srednje klase, čija je nabavna vrijednost do 50.000 KM.

Iz Ministarstva prometa i komunukacija ističu da je u prethodnih šest, odnosno osam godina Ministarstvo prodavalo službena vozila, i od zatečenih 19 vozila sada ih posjeduje 11, bez obnavljanja postojećeg voznog parka, za razliku od drugih ministarstava.

"Ova javna nabavka, kao i ostale javne nabavke koje provodi ili koje će Ministarstvo provesti u 2016. godini, planirane su u 2015. godini, prema usvojenom budžetu Ministarstva za 2016. godinu, odnosno Zakonu o budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obveza Bosne i Hercegovine za 2016. godinu", izjavio je Pejić.

Do imenovanja novog ministra u nadležnom ministarstvu sve odluke potpisuje zamjenik Ministra prometa i komunikacija BiH Saša Dalipagić, što se odnosi i na kupovinu novog automobila.

Treba istaći da postoji velika razlika kada je u pitanju Pravilnik o uvjetima nabavke novih automobila. Za razliku od zamjenika direktora ili zamjenika državnih ministara, koji mogu kupiti automobil u vrijednosti do 50.000 KM, članovima Predsjedništva BiH i predsjedavajućem Vijeća ministara BiH dozvoljena je kupovina automobila i do 120.000 KM vrijednosti. To otvara sasvim novu temu, o tome koliko je neophodno revidirati Pravilnik, i usaglasiti ga sa ciljevima reformske agende i planiranih ušteda.