BiH
0

Ministarstvo privrede KS: 1.500.000 KM za izgradnju infrastrukture za industrijske zone

FENA
Ministar privrede Kantona Sarajevo Abid Šarić potpisao je danas Protokol o sufinansiranju izgradnje infrastrukture za industrijske zone na području općina Hadžići, Vogošća i Ilidža.

Ministar Šarić potpisao je Protokol s načelnikom Općine Hadžići Hamdom Ejubovićem, načelnikom Općine Vogošća Asimom Sarajlićem i načelnikom Općine Ilidža Amerom Ćenanovićem.

U toku 2006. Ministarstvo privrede će za sufinansiranje izgradnje industrijskih zona na području ovih triju općina izdvojiti 1.500.000 KM za izgradnju infastrukture. Svakoj općini bit će dodijeljeno po 500.000 KM, a radi se o industrijskoj zoni "Mrđanović polje" Hadžići, "Novoj industrijskoj zoni" Vogošća i "Famos Hrasnica" Ilidža.

"Organiziranje srednjih i malih preduzeća kao jedan od strateških pravaca razvoja privrede na području Kantona Sarajevo ukazao je na potrebu formiranja industrijskih zona", kazao je ministar Šarić.

Na osnovu usvojenog regulacionog plana Općina Hadžići obavila je sve neophodne aktivnosti za uređenje industrijske zone "Mrđanović polje" Hadžići. Osigurana je neophodna dokumentacija za izgradnju komunalne infrastrukture te su u fazi realizacije izgradnja cestovne komunikacije, izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže, izgradnja energetskog priključka i gasne podstanice s distributivnim vodom.

Jedna od prednosti ove industrijske zone jeste činjenica da se nalazi u neposrednoj blizini putne komunikacije Sarajevo – Mostar (budući koridor V-C) što omogućava izvanrednu povezanost sa željezničkim i avionskim saobraćajem.

Investotor "Droga Kolinska" koja u ovoj industrijskoj zoni ima namjeru izgraditi fabriku "Argeta" d.o.o. Sarajevo već je uvedena u pripadajući posjed i u fazi je da započne izgradnju objekata. U ovoj fabrici bit će zaposleno oko 150 radnika.

U toku je izgradnja i logističkog centra Würth BH i proizvodno- poslovnog objekta Lora. Würth BH planira u ovom centru zaposliti 20 novih radnika, a Lora Sarajevo planira zaposliti 50 radnika. Završetak radova očekuje se do kraja godine.

Na osnovu usvojenog regulacionog plana Općina Vogošća je obavila sve neophodne aktivnosti za uređenje "Nove industrijske zone" Vogošća u blizini koje se nalazi i industrijska zona Vogošća (krug preduzeća "Pretis" - Vogošća).

Veličina ove industrijske zone je 10,50 hektara, a regulacionim planom je predviđena izgradnja 29 objekata. U fazi je izrada komunalne infrastrukture u ovoj zoni, a ona se nalazi na udaljenosti sedam kilometara od centra Kantona Sarajevo uz magistralni put Sarajevo – Tuzla. U neposrednoj blizini nalazi se priključak na budući koridor V-C te dobra komunikacija za korištenje željezničkog i avionskog saobraćaja. Kako je naglašeno, u naredne dvije godine, na području ove zone, trebalo bi biti zaposleno oko 1.000 ljudi.

Industrijska zona "Famos Hrasnica" ima površinu od 330.000 metara kvadratnih (m2), od čega je površina pod objektima 90.000 m2, ukupna površina saobraćajnica i parkinga iznosi 20.000 m2 dok su zelene površine oko 220.000 m2. Ranijim procesom male privatizacije 62 posto raspoloživog prostora je privatizirano, te je za buduće potencijalne investiture na raspolaganju oko 40.000 m2 pod objektima i oko 55.000 m2 zelenih površina. Zahvaljujući dosadašnjim investitorima u industrijskoj zoni otvoreno je više od 600 novih radnih mjesta.

Ministarstvo privrede KS-a u 2005. godini za rješavanje imovinskopravnih odnosa i infrastrukture izdvojilo je oko 2.500.000 KM.