Nakon što su zašili usta
0

Ministarstvo pravde FBiH razmatra zahtjeve zatvorenika

Sarajevo-x.com
Entoni Šeperić, portparol Federalnog ministarstva pravde, potvrdio je u izjavi za Sarajevo-x.com da je Ministarstvo upoznato sa zahtjevima zatvorenika iz Kazneno- popravnog zavoda Zenica, te da će zahtjevi biti razmotreni do kraja ove sedmice.

„Ministar je upoznat sa zahtjevima zatvorenika koji su vrlo jasno definisani i Ministarstvo će poduzeti sve što je u našoj nadležnosti da se što prije počnu primjenjivati mehanizmi uvjetnog otpusta, kao i Zakon o pomilovanju“, kazao je Šeperić.

Prema njegovim riječima, zatvorenik može ići uvjetni otpust nakon dvije trećine izdržane kazne, dok o pomilovanju odlučuje predsjednica Federacije BiH sa potpredsjednicima.

Naime veća grupa osuđenih osoba je prekjučer u znak protesta izvršila “zašivanje usta”. Povod je bio puštanje na slobodu Biljane Plavšić iz švedskog zatvora Hilsenberg. Naime, Plavšićeva, koja je bila osuđena na 11 godina kazne zatvora zbog ratnog zločina u BiH, puštena je nakon izdržane trećine kazne, dok se zahtjevi zatvorenika iz Federacije BiH za pomilovanje i uvjetni otpust ne razmatraju.

Zatvorenici su nezadovoljni i pooštrenim mjerama po pitanju vanzavodskih pogodnosti. Rok koji su dali Federalnom ministarstvu pravde za razmatranje zahtjeva je petak, a do tada, kako su obećali neće praviti bilo kakve ekscese. Tokom jučerašnjeg dana uposleni u svim zatvorima na području Federacije BiH, kako nezvanično saznajemo, bili su u stanju pripravnosti, u slučaju da dođe do nemira.