BiH
0

Ministarstvo pravde FBiH o slučaju Karraya Kamela

FENA
Foto: FTV
Foto: FTV
Osuđenik Karray Kamel ispunjavao je formalne, odnosno zakonom propisane uvjete za korištenje vanzavodskih pogodnosti kada je u pitanju omjer izdržane kazne, utvrdili su inspektori za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde FBiH, po uvidu činjeničnog stanja na temelju cjelokupne dokumentacije u osobnom listu Karraya Kamela.

Utvrđeno je i to da je u postupku donošenja odluke o korištenju pogodnosti uprava KPZ ZT Zenica uzela u obzir činjenicu da je osuđeni koristio vanzavodske pogodnosti tokom izdržavanja prethodne kazne i sagledala obiteljske prilike ovog osuđenika, primjenu poticajnih mjera usmjerenih na pružanje povjerenja osuđeniku te njegovo aktivno učešće u predviđenom programu tretmana, saopćeno je iz Ministarstva pravde FBiH.

Uprava Zavoda je, navodi se, ovom osuđeniku izrekla mjere nadzora: zabranu napuštanja boravišta, zabranu posjećivanja određene adrese te obavezu na povremeno javljanje policijskoj stanici u Zenici, iako to nije bila zakonska obaveza u konkretnom slučaju. Kamel se redovno javljao nadležnim policijskim organima, što je potvrdila Policijska uprava Zenica 31. jula ove godine.

Nadalje, inspektori su utvrdili kako osuđenik pri korištenju vanzavodskih pogodnosti (ukupno devet izlazaka), prema podacima iz njegovog osobnog lista, nije činio inkriminirajuće radnje niti je Zavod obaviješten o tome od drugih nadležnih organa i službi.

Iz dostupne dokumentacije u osobnom listu osuđenog nema dokumenata, akata, dopisa i dr. na temelju kojih bi se moglo zaključiti da je povezan s krivičnim djelima terorizma, kao ni podataka koji govore u prilog tome da on predstavlja prijetnju za nacionalnu sigurnost BiH, naglašeno je.

Nadalje, inspekcijski pregled je pokazao da službe KPZ ZT Zenica prilikom procjene nisu dostatno uvažile sigurnosni rizik pri odobravanju vanzavodskih pogodnosti osuđeniku prema činjenicama koje su bile dostupne u njegovom osobnom spisu.

Sve ovo utvrđeno je inspekcijskim nadzorom nad radom Kazneno-popravnog zavoda zatvorenog tipa (KPZ ZT) u Zenici 29. jula ove godine, na temelju čega je Ministarstvo pravde FBiH pokrenulo internu istragu u slučaju Karraya Kamela bin Alija, poznatijeg kao Ebu Hamza.

Zbog informacije da je osuđenik Karray Kamel zloupotrijebio vanzavodske pogodnosti, nadzor je obavljen kako bi se utvrdile okolnosti koje su dovele do toga, "s obzirom na to da se radi o osobi koja je u medijima predstavljena kao prijetnja za nacionalnu sigurnost Bosne i Hercegovine" i da joj je rješenjem nadležne državne komisije oduzeto državljanstvo BiH.

S tim u vezi, Ministarstvo pravde FBiH naložilo je hitne mjere i rokove za otklanjanje uočenih nedostataka i nepravilnosti, kao i mjere za unapređenje rada KPZ ZT Zenica.

Mjerama je predviđeno da direktor KPZ ZT Zenica, u skladu sa svojim nadležnostima, izvrši reviziju svih odobrenih vanzavodskih pogodnosti u skladu sa Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju krivičnih sankcija u FBiH koji je donio Parlament FBiH, kao i pokretanje postupka za utvrđivanje odgovornosti protiv službenika i namještenika koji su učestvovali u odobravanju vanzavodskih pogodnosti, vezano za procjenu sigurnosnog rizika.

Ministarstvo najavljuje da će cjelovitu dokumentaciju o izvršenom inspekcijskom nadzoru, kao i prikaz stanja u kazneno-popravnim zavodima u FBiH, uputiti na razmatranje Vladi FBiH na sjednicu zakazanu za 19. august.