{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Ministarstvo pravde BiH priprema molbu za izručenje Alije Delimustafića

Piše: A. B./Klix.ba
22.12.2016. u 14:11
6
6
Ministarstvo pravde BiH priprema molbu za izručenje Alije Delimustafića
6
Ministarstvo pravde BiH priprema molbu za izručenje Alije Delimustafića
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine priprema molbu za izručenje osumnjičenog Alije Delimustafića koji je jučer uhapšen u Karlovcu u autobusu koji je saobraćao na relaciji Rijeka-Zagreb, potvrđeno je za Klix.ba.
Nadležni sud u Hrvatskoj će utvrditi postoje li uslovi za izručenje u skladu s međunarodnim ugovorom i unutrašnjim zakonodavstvom Hrvatske, o čemu će obavijestiti nadležne organe u BiH.

"Dalji postupak se vodi prema unutrašnjem zakonodavstvu Hrvatske. Ministarstvo pravde BiH je obaviješteno o hapšenju Alije Delimustafića i nakon što od nadležnih organa dobijemo neophodnu ekstradicionu dokumentaciju uputit ćemo molbu za izručenje. Konačnu odluku o izručenju donosi ministar pravde Hrvatske, u roku koji također određuju pravosudni organi te države", kazala nam je glasnogovornica Ministarstva pravde BiH Marina Bakić.

Uobičajeni ekstradicioni pritvor traje minimalno 18, a najduže 40 dana. Datum i mjesto izručenja dogovaraju interpoli dviju država.

Iz Ministarstva pravde BiH napominju da je molba za izručenje bivše sutkinje Općinskog suda u Sarajevu, također uhapšene u akciji "Pravda", Lejle Fazlagić-Pašić upućena Ministarstvu pravde Hrvatske.

Podsjećamo da je Delimustafić uhapšen nakon raspisivanja međunarodne potjernice prema naredbi Kantonalnog suda u Sarajevu, a tereti ga se za organizirani kriminal i pranje novca. Juso Škriljej, koji je također osumnjičen u istoj akciji, još uvijek se nalazi u bjekstvu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: