Reakcija na odluku Suda
322

Ministarstvo pravde BiH negoduje zbog oslobađanja Hamdije Abdića

S. Š. U.
Ministar pravde BiH Josip Grubeša (Foto: I. Š./Klix.ba)
Ministar pravde BiH Josip Grubeša (Foto: I. Š./Klix.ba)
Nakon što je jučer Kantonalni sud u Bihaću oslobodio optužbi Hamdiju Abdića Tigra za ubistvo generala HVO-a Vlade Šantća, javnosti su se obratili iz Ministarstva pravde BiH.

Abdićev advokat Alen Nakić jučer je za Klix.ba kazao da je zagonetno da je optužnica protiv njegovog branjenika uopće bila potvrđena, te da je to bio neosnovan pokušaj da se diskreditiraju branioci BiH.

Optužnica protiv Abdića i pripadnika Vojne policije Petog korpusa Armije BiH, teretila je optužene za organiziranje i izvođenje ubistva generala HVO-a Vlade Šantića.

Danas su iz Ministarstva pravde BiH reagirali na oslobađajuću presudu Kantonalnog suda u Bihaću ističući kako se radi o selektivnom dijeljenju pravde i političkom potezu bh. pravosuđa.

"Smatramo neprihvatljivim kako je sud u slučaju Šantić grubo zanemario temeljne postulate prava, i zauzeo stav koji je najmanje zasnovan na pravdi i pravu", navedeno je u saopćenju ministarstva.

Istakli su kako je težnja Ministarstva pravde BiH da svi imaju pravo na jednak pristup pravosuđu i pravičan postupak, bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost.

"Ovo je ključni preduvjet nužan za suživot i budućnost BiH. Ova presuda je jesan pokazatelj da vladavina prava ne postoji u BiH i da je dalek put pred nama", istakli su.

Iz Ministarstva apeluju na nadležne pravosudne institucije da poduzmu korake kako bi se otklonila nepravda i utvrdili pravi razlozi za "ovu nezakonitost koja u konačnici utječe na sve nas koji živimo u BiH", te da se subjektivni i "neutemeljene stavovi" trebaju sankcionisati.